La maleïda ansietat, què és?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

ansiedad sabadell

Segurament tots o gairebé tots hem passat alguna època amb ansietat. Les causes poden ser moltes i diverses i no podríem enumerar-les totes en un article. Però què és l’ansietat i per què la patim?

 

Què és l’ansietat?

L’ansietat és una reacció evolutiva, un mecanisme de defensa que l’ésser humà posseeix des dels primers homínids. Aquests, quan s’enfrontaven amb algun perill inesperat que posés en risc la seva vida, experimentaven una reacció física i fisiològica, el seu cos reaccionava per enfrontar-se a aquest perill. Les situacions de perill i alerta eren constants, de manera que el cos estava familiaritzat amb aquesta reacció que més que una resposta a l’ansietat seria una resposta a l’estrès.

L’ésser humà només fa uns centenars d’anys que viu en una societat que el protegeix d’enfrontar-se (en principi) a situacions on la seva supervivència es vegi compromesa, però el mecanisme de defensa descrit anteriorment encara existeix i s’activa en situacions en què no hauria d’aparèixer, produint una reacció d’estrès.

Psicologo sabadell

Estrés o ansietat?

Però per què parlo d’estrès si l’article va sobre ansietat? Perquè quan passem un temps determinat exposats a l’estrès acaba per aparèixer l’ansietat i quan estem un temps determinat exposats a l’ansietat, apareix la depressió. Aquí hi ha la vinculació.

Imaginem-nos una zebra descansant al camp quan de sobte veu a la llunyania a un lleó, en aquest moment la zebra té una reacció d’estrès per preparar-se per sobreviure. L’ésser humà avui dia, en no veure’ns en aquestes situacions podem dir que quan ens imaginem el lleó, patim d’estrès.

Normalment l’estrès i l’ansietat els generem nosaltres mateixos a partir de pensaments automàtics i disfuncionals, a grans trets, són aquestspensaments els que provoquen les emocions, de manera que una exposició continuada en el temps a aquest tipus de pensaments generadors d’ansietat ens pot provocar viure en situacions on l’ansietat ens acaba produint tristesa i malestar emocional i personal.

ansiedad sabadell

Símptomes

L’ansietat en les persones pot provocar símptomes com ara: palpitacions, mal de cap, pors, tremolors, fatiga, sudoracions, diarrees, mal d’esquena, trastorns del son, tristesa, impotència i manca de desig, tensió corporal, mal humor, comportaments obsessius compulsius i un llarg etcètera.

Com hem vist, l’ansietat sorgeix arran d’una reacció d’estrès davant un estímul que no podem controlar allargat en el temps, sigui real o provocat pels nostres propis pensaments. La nostra reacció natural per intentar lluitar contra l’ansietat (que és una sensació de perill i de pèrdua de control) és intentar controlar tot allò que ens envolta i que ens genera inseguretat.

Si t’has sentit identificat o identificada amb l’exposat en aquest article, i busques una psicòloga o un psicòleg a Sabadell, posa’t en contacte amb nosaltres i explica’ns el teu cas, la primera visita és gratuïta.

José R. Martín col. 24026

www.centreinsight.es

¿Te ha gustado el artículo?
[Total: 0   Average: 0/5]
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺