5 mites i falses creences sobre el bullying

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bullying

El tema del bullying sol provocar mites i falses creences que minimitzen el problema d’aquest fenomen social. Encara que hi ha moltes, avui parlarem de 5 d’aquestes.

 

  1. “El bullying està de moda. És una cosa que ha existit sempre però que ara té molta publicitat”.

Fals. Encara que aquest tipus de problema hagi existit abans actualment es donen circumstàncies concretes que fan que aquest problema hagi empitjorat (farem un article en les pròximes setmanes sobre aquestes causes). Aquest tipus de comentari el que fa és intentar treure importància al problema. El bullying és un problema complex que es viu en tots els centres educatius i que té greus conseqüències, per tant, no és una cosa que estigui de moda, és un problema actual en el que s’ha d’incidir.

  1. “El bullying és únicament violència física, la resta són bromes i burles, però el pitjor és la violència física”.

Fals. Burles, bromes, intimidació, assetjament, vexacions, assetjament sexual, exclusió, rumors, difamacions, assetjament a les xarxes, etc.Totes aquestes formes de bullying són les més freqüentes i cap està relacionada amb la violència física, ja que el tipus d’assetjament escolar més perjudicial està relacionat amb la violència emocional perquè aquesta ataca a la identitat de la persona, a la seva orientació sexual, al seu pes, estatus social, religió, etc. Aquestes diferents formes d’assetjament provoquen nivells molt alts d’ansietat que poden arribar a tenir conseqüències durant tota la vida de la persona.

Bullying

  1. “El bullying ha passat sempre i no es pot fer per canviar-ho”.

Fals. Dir una cosa com aquesta provoca passivitat i tendeix a permetre que el problema del bullying es pugui donar sense cap obstacle. Que aquest fenomen hagi passat anteriorment no significa que no podem fer res per actuar en el present per intentar evitar més casos de bullying, o per saber actuar millor en els casos que s’estiguin donant per poder donar una resposta més adient actualment. És important intervenir per erradicar el problema i ser més eficients en la intervenció de la problemàtica del bullying.

  1. “En el bullying s’ha d’ajudar únicament a la víctima”.

Fals. L’assetjador també pot tenir problemes a mig i llarg termini, ja que, si aquest tipus de conductes es repeteixen, en el futur pot arribar a tenir conductes antisocials, agressives i replicar el seu comportament actual. L’assetjador també ha de rebre una intervenció per tal que sigui conscient del seu comportament i arribi a comprendre les conseqüències de la seva conducta. A més, normalment en aquestes situacions hi ha observadores que estan implicats en les situacions però que no intervenen, aquesta falta d’implicació pot arribar a tenir conseqüències emocionals negatives, pel que serà necessari realitzar una intervenció a nivell global.

Bullying

  1. “L’agressor es només un nen i no és responsable del que fa, ja que no es dóna compte de les conseqüències dels seus actes”.

Fals. Els agressors saben perfectament quines conseqüències tenen els seus actes i que estan fent dany a altres nens i nenes. Els agressors solen ser intel·ligents i manipuladors i amb les seves conductes obtenen recompenses de tipus emocionals i desgraciadament, molts cops de tipus social.L’assetjador ha de saber que el seu comportament mereix un càstig.

Com hem vist, la problemàtica del bullying mereix mirades diferents des de diferents perspectives. És un aspecte de la societat sobre el que s’ha d’intervenir i treballar, i sobre el que mai s’ha de callar.

Si estàs buscant un psicòleg infantil o un psicòleg per adolescents a Sabadell, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant les diferents vies de contacte.

Article inspirat per Maite Garaigordobil Landazabal, Bullying y cyberbullying: definició, prevalença, conseqüències i mites.

Centre de Psicologia InSight

José R. Martín

24026

¿Te ha gustado el artículo?
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺