El guió de la vida

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

coach-sabadell

L’Anàlisi Transaccional és un model de psicoteràpia proposat per Eric Berne a partir de l’any 1950 que s’engloba dins de la psicologia humanista. Dins de la seva teoria de la personalitat, trobem un concepte important per a l’èxit del creixement personal dels clients, el guió de la vida.

Aquest concepte pot tenir altres noms com l’argument de la vida o el llibret de la vida, però el model PIH utilitza la denominació Guió de la Vida ja que és més comprensible a nivell terapèutic.

psicólogos-sabadell

Però què vol dir, quina importància té? El guió de la vida és un concepte que planteja una sèrie de introjeccions o aprenentatges (beneficioses o no) arrelades en les persones durant la primera infància i els anys posteriors. Vindria a ser un programa establert de forma inconscient que pot arribar a dirigir els aspectes més importants de la vida de les persones.

Per explicar aquest concepte d’Eric Berne de manera més senzilla, podríem dir que el guió de la vida és un camí o una guia primordial, après a la infància, que de forma inconscient fa a l’adult projectar les seves decisions i la seva vida cap a una determinada manera de viure o d’orientar el seu projecte vital.

mejores-psicologos-sabadell

Aquest guió sol ser inconscient i de vegades és un factor important que obstaculitza el creixement personal de les persones, de manera que pot acabar provocant malestar psicològic. També podem dir que el guió de la vida també pot ser beneficiós i estar d’acord amb els nostres desitjos i objectius, de manera que no produirà cap perjudici.

El malestar que aquest guió pot provocar ve donat per la incongruència entre els nostres desitjos o objectius en la vida i la direcció o bloquejos que aquesta introjecció inconscient pot provocar-nos. Per exemple, si el nostre guió de la vida ens projecta cap al fracàs, cap a la soledat o cap al desastre en les nostres relacions, podem sentir un profund malestar si aquests camins no són els que nosaltres volem en la nostra vida. Quan hi ha una diferència entre el camí que ens marca el nostre guió de la vida i els nostres objectius i desitjos actuals, es produeix un malestar psicològic i emocional, que, encara que no som conscients de què ho està causant, és evident el fre al qual ens veiem abocats i les conseqüències d’aquest.

Aquest guió s’aconsegueix introjectar gràcies als desitjos del nen en mantenir l’amor dels seus pares cap a ell. Per tal d’aconseguir aquest objectiu, en la infància podem adaptar-nos als desitjos dels nostres pares (o el que nosaltres entenem) introjectant d’aquesta manera prohibicions o mandats inhibidors. Hem de dir també que habitualment en la infància s’introjecten aspectes que, tot i que els pares no pretenguin dir de manera literal, els nens i nenes interpreten a la seva manera i el modifiquen de manera adaptativa.

psicologo adolescente sabadell

Si vols saber més sobre el guió de la vida o creus que alguna cosa així et podria estar passant a tu, demana una primera visita totalment gratuïtes.

Referències: Rosal, R. El guió de la vida. Institut Erich Fromm

Centre Insight

José R. Martín

Col. 24026

¿Te ha gustado el artículo?
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺