La depressió somrient

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

psicologo-sabadellEls símptomes de la depressió solen ser força coneguts i inclou aspectes com la tristesa, l’apatia, dificultat per gaudir de la vida, paralització vital, dificultat per realitzar les activitats normals de la nostra vida diària, etc. Aquests serien alguns dels símptomes que la persona que pateix aquest trastorn o malaltia pateix a nivell intern, però a nivell extern també solen ser visibles, l’expressió de la simptomatologia sol ser vista pels altres i recognoscible fàcilment.

En canvi, hi ha un altre tipus de depressió en què els símptomes, tot i que la persona que els pateix els sofreix igualment de manera privada o interna, no són mostrats de forma externa. És més, són persones que, tot i que poden patir tots els símptomes anteriorment descrits, externament mostren alegria o felicitat i semblen portar una vida completament normal i funcional.

psicologos-sabadell

A aquesta síndrome se l’anomena depressió somrient o depressió atípica. Aquest tipus de depressió és perillosa ja que com les persones que la pateixen es posen una “màscara” davant del món i aparenten una normalitat, és molt difícil de detectar per a familiars o amics de la persona que pateix aquesta depressió.

Deixant de banda les causes de la depressió, parlarem més concretament de les possibles causes per a aquesta “màscara” que les persones que la pateixen es posen en la seva vida diària.

depresion-sabadell

Quines són les causes de la depressió somrient?

  • Emocions paràsites. Moltes vegades aquestes persones no són conscients de les emocions que realment estan sentint i mostren altres com a mecanisme de defensa o perquè tenen dificultats per gestionar les seves emocions.
  • Funció evitativa. Al no mostrar les seves autèntiques emocions exteriorment, senten que poden evitar que es facin reals, d’aquesta manera intenten convèncer o reafirmar-se en la seva postura que en realitat estan bé i no els passa res.
  • Estigma o vergonya. Hi ha persones que poden tenir prejudicis negatius sobre la simptomatologia de la depressió, que pot pensar que està mal vista socialment, evitant i ocultant l’expressió d’aquestes emocions a causa dels seus prejudicis intenten evitar sentir aquesta vergonya.
  • Baixa autoestima. Les persones que pateixen aquesta simptomatologia poden tenir una baixa autoestima, de manera que poden arribar a considerar que les seves emocions o la seva situació no és interessant per a la resta o que no li importarà a ningú, de manera que poden tenir por de mostrar les seves emocions i que la gent no les valori o les menyspreï, de manera que expressaran únicament emocions positives per evitar passar per aquest mal tràngol.

ansiedad-sabadell

Les persones que pateixen aquesta situació poden ser molt sensibles a les vicissituds de la vida diària, i una petita bona notícia pot fer que millori el seu estat d’ànim, i una petita mala notícia pot fer que torni a patir emocions altament desagradables. També poden patir simptomatologia física com pèrdua o augment de gana, dormir o sentir-se més cansats del que és habitual o alta sensibilitats als esdeveniments externs a causa de persones al seu voltant.

El tractament desitjable per a aquest tipus de simptomatologia o trastorn seria compaginar farmacologia amb psicoteràpia, ja que d’aquesta manera els efectes de la teràpia poden ser més efectius i millor rebuts durant el transcurs de la problemàtica de la persona.

Si estàs buscant psicòlegs a Sabadell pots contactar amb nosaltres i demanar una primera visita gratuïta sense compromís.

Centre Insight

José R. Martín

Col. 24026

¿Te ha gustado el artículo?
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺