Com afecta la maternitat en salut mental de la mare?

psicologia perinatal-sabadellEn la nostra societat sempre s’ha considerat la maternitat com un període de benestar emocional per a la mare, però no sempre és així. Hi ha evidències que mostren que l’embaràs i el postpart són moments de gran vulnerabilitat per a l’inici o per la recurrència d’algun trastorn psicològic.

Les estadístiques actuals parlen que el 25% de les dones en el període perinatal poden arribar a presentar algun trastorn mental, i pot arribar a ser greu i existint un risc de cronificació. A tot això, s’hi suma l’impacte que la salut mental de la mare té sobre el nadó, ja que a partir del vincle amb la mare es veuen influenciats aspectes tan importants com el desenvolupament emocional, cognitiu i social del nadó.

Aquesta “dura” realitat xoca amb les expectatives que té la pròpia mare sent difícil poder parlar sincerament de les emocions negatives que senten, al mateix temps la societat i el sistema sanitari no està preparat per reconèixer-les i acceptar-les, ja que no encaixen amb aquesta imatge “feliç i idealitzada” de la maternitat. D’aquesta manera resulta difícil reconèixer quan una mare pateix depressió postpart ja que ella mateixa pot arribar a disfressar les seves emocions en sentir vergonya per tenir-les.

ansiedad-sabadellUn altre aspecte important, és el puerperi i l’adaptació a la maternitat, aquí també és freqüent el xoc d’expectatives de la pròpia mare sobre el seu rol, sumant-se els canvis biològics, d’aspecte i les pressions socials. La mare pateix un gran canvi en la seva identitat, prenent gran importància el paper de mare i produint una sensació de pèrdua de la seva antiga identitat. En aquest període, és freqüent que la mare es vegi desbordada per les demandes del nadó, les possibles dificultats en la lactància i la falta de son prolongat.

Per tot això, és molt important que la mare rebi ajuda i cures, ja que ella necessita estar bé i ser cuidada per després tenir cura del nadó.

Quins són els aspectes que poden ajudar a la mare en la seva adaptació?

Una mare que compta amb una bona xarxa social que li doni suport i l’ajudi en la criança del nadó té una bona eina al seu favor, és important que la mare prioritzi la seva cura tant com el del nadó, tingui hàbits saludables com cuidar la seva alimentació, fer exercici, realitzar activitats agradables, passejar a l’aire lliure, descansar i dormir quan dormi el nadó, delegant i demanant ajuda en les tasques quotidianes.

depresion-sabadellEn l’àmbit de la parella també és important, que tots dos gaudeixin de moments d’intimitat i puguin realitzar activitats gratificants junts. Aquí la parella s’haurà d’habituar i adaptar-se al passar de ser dos a tres, amb els canvis que això comporta.

Acudir a grups de suport és una bona forma de compartir experiències i emocions sobre l’embaràs, postpart i cura del nadó ajudant a prevenir trastorns com la depressió postpart.

És important també en la intervenció psicològica no centrar-nos únicament en l’estat de salut mental perinatal pròpiament de la mare, sinó incloure també les necessitats que té la família com a tal, incloent també a la parella i altres fills si n’hi ha.

depresion-postparto-sabadellEn el cas de ser necessari, no han d’existir prejudicis a l’hora de consultar a un professional de la psicologia, ja que estem davant d’un període vital de gran importància i vulnerabilitat on s’ha de prestar ajuda i intervenir.

Si vols saber més al respecte, o estàs buscant un psicòleg a Sabadell, contacta amb nosaltres mitjançant la nostra pàgina web per formulari de contacte, e-mail o telèfon, i sol·licita la teva primera visita gratuïta sense compromís.

 

Centre de Psicología InSight

María José Jiménez

Col. 25541

 

¿Te ha gustado el artículo? Valoración:
231 Veces visto
Comparteix aquest article:
Scroll to Top
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺
Powered by