Emocions. Què són, com es produeixen i com podem canviar-les

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

psicólogos sabadell

Dins el món acadèmic no hi ha un consens clar sobre una definició d’emoció, de manera que intentar explicar què és de forma senzilla tampoc resultarà fàcil. Fa poc vaig preguntar a uns amics sobre això perquè em donessin la seva visió i definició del que creien que són les emocions, més o menys em van dir que les emocions són això que et fa sentir por, alegre, trist, etc. Aquesta definició realment al·ludeix a l’experiència de les emocions i per tant el que sentim quan aquestes es produeixen.

Stefan G. Hofmann, un psicòleg cognitiu-conductual prestigiós, ens dóna aquesta definició: “una emoció és una experiència multidimensional que es caracteritza per diferents nivells d’activació i de plaer-desgrat; s’associa a experiències subjectives, experiències somàtiques i tendències motivacionals; està tenyida per factors contextuals i culturals; i pot regular fins a cert punt mitjançant processos intra i interpersonals “(Hofmann, S. 2016).

ansiedad sabadell

L’explicació a aquesta definició ens ajudarà a definir què són, com es produeixen i com podem canviar les emocions (les que vulguem canviar), de manera que ens centrarem més profundament en algunes parts de la definició de Hofmann. Anem a fer-ho.

“Una emoció és una experiència multidimensional que es caracteritza per diferents nivells d’activació”: les emocions estan subjectes a mecanismes biològics que a més poden estar associades a, per exemple, factors socials i culturals. Pel que fa als diferents nivells d’activació podem dir que hi ha emocions de major activació fisiològic com podria ser la ira o la por, i altres emocions com podria ser la tristesa que té un nivell d’activació més baix.

“I de plaer-desgrat”: igual que podem diferenciar les emocions per més o menys activació, també les podem catalogar mitjançant plaer-desgrat, ja que hi ha emocions que poden proporcionar-nos plaer sentir-les (per exemple, l’alegria) i altres desgrat, com per exemple la tristesa o la ira.

“S’associa a experiències subjectives, experiències somàtiques i tendències motivacionals”: cada un de nosaltres podem donar una explicació diferent i subjectiva de com vivim les diferents emocions (felicitat, tristesa, ira, por, sorpresa i fàstic / menyspreu), per tant, és una experiència subjectiva igual que subjectiva pot ser l’experiència somàtica (com és l’expressió corporal) i quina motivació produeix (nivell d’activació).

mejor psicologo sabadell

“Pot regular-se mitjançant processos intra i interpersonals”: les emocions poden regular-se per processos interpersonals (com ens relacionem amb les altres persones i com interpretem aquesta relació) i per processos intrapersonals. Aquesta última l’anem a explicar més a fons ja que donarà resposta a l’última pregunta del títol de l’article.

Hem de dir que les emocions es produeixen principalment a causa dels nostres pensaments. Quan ens succeeixen situacions en la nostra vida la interpretació que fem d’aquestes durà a que l’emoció i la seva activació sigui una o una altra. Posem un exemple: ens acomiaden de la feina on portem molts anys de la nostra vida, automàticament el nostre cervell començarà a interpretar d’una manera determinada el succés, si ho interpretem d’aquesta manera: ara què faré amb la meva vida, segur que no trobo treball, cobraré menys diners, etc., provocarà automàticament emocions desagradables; en canvi si ho interpretem d’aquesta manera: bé, ara tinc una oportunitat per buscar una altra feina que em motivi més perquè després de 20 anys ja era pesat, tinc una oportunitat per explorar nous interessos que em motivin i em facin sentir feliç, aquesta situació em farà mobilitzar i creixeré com a persona, etc., segurament no estarem feliços per haver perdut la nostra feina ja que no la desitjàvem perdre, però la nostra experiència de l’emoció no serà tan desagradable com si interpretem el succés de manera negativa.

terapia de pareja sabadell

Per tant, podem dir que: A) ens succeeixen coses, B) interpretem mitjançant els nostres pensaments la situació, C) arran de la interpretació es produeix una o diverses emocions i D) vivim una experiència de l’emoció d’acord amb els passos anteriors.

Aquests pensaments solen produir-se de forma automàtica i inconscient, però podem començar a estar atents al nostre “diàleg intern” i ser conscients del que ens diem. Un cop comencem a controlar les nostres cognicions podem començar a lluitar contra elles, fent una altra interpretació sobre els successos que ens passen, quan detectem que el pensament que ens produeix emocions desagradables apareix hem de contrarestar aquest pensament amb el contrari o un menys catastrofista, per a que passem a cada vegada emocions menys desagradables i poder controlar-les. Aquesta actuació és el nucli d’una de les tècniques cognitives-conductuals més eficaces, la Reestructuració Cognitiva, i consisteix precisament en això, en identificar els nostres pensaments i idees que hi ha al fons d’aquests, per després canviar-los progressivament i poder canviar el nostre estat emocional .

Si estàs interessat o interessada en canviar les emocions desagradables, no saps com i estàs buscant psicòlegs a Sabadell, contacta amb nosaltres!

Centre de Psicologia Insight

José R. Martín

Col. 24026

¿Te ha gustado el artículo?
[Total: 1   Average: 1/5]
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺