L’autoestima i la sorprenent relació amb les habilitats socials

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

1

Per explicar com es produeix l’autoestima primerament hem de parlar dels pensaments, ja que aquests són els que provoquen les emocions i com és obvi, les emocions estan relacionades amb l’autoestima.

 

Els nostres pensaments i la nostra manera d’interpretar les coses que ens succeeixen a la vida poden ser molt diferents, ja que cada persona pot analitzar-los a la seva manera i per tant reaccionar de diferent forma davant successos semblants.

La manera com interpretem aquests successos és la que farà que ens sentim millor o pitjor. Posem un exemple: si passem al costat d’uns companys de treball que no coneixem molt i veiem que al saludar i marxar es posen a somriure, podem interpretar-ho com que s’han alegrat de veure’ns o com que s’estan rient de nosaltres. Segons com entenem aquest fet ens sentirem bé o ens sentirem malament.

2

La forma com analitzem aquests successos ja hem explicat que és a conseqüència de la manera en què pensem. Però la nostra interpretació de les situacions no es deu únicament als nostres pensaments, també es deuen a les nostres actituds davant de les situacions.

Les actituds són creences carregades d’emocions que constitueixen un marc mental “base” pel qual passarem les situacions que visquem. Quan passi alguna situació com la que hem explicat anteriorment, aquesta situació passarà pel nostre marc i quan ho faci, quedarà automàticament canviada i interpretada sota la nostra manera particular d’interpretar aquests successos.

Aquestes actituds (o creences) que hem comentat en el paràgraf anterior serà per tant la manera en què respondrem davant els moments que visquem a la vida, serà la nostra manera cognitiva i emocional (pensament i emoció) de respondre per la qual cosa:

Pensament + emocions –> Marc mental –> Actituds (creences)

3

Les nostres actituds o creences poden anar dirigides cap a nosaltres mateixos (autoestima) o cap als altres. Si parlem de l’autoestima, per tant, serà la manera com ens mostrem cap a nosaltres mateixos, mostrant una actitud positiva o negativa que farà que ens sentim bé o malament. Quan una persona té una mala autoestima sol tenir diferents conductes negatives cap a un mateix, però una de les més comunes sol ser l’exigència cap a si mateixa (sota el nostre marc mental que provocarà l’actitud i repercutirà en la nostra autoestima).

Si tenim una autoestima negativa i passem pel marc de l’exigència tots els nostres pensaments, també ho farem quan interpretem les actituds dels altres. En el cas inicial, quan passem davant dels nostres companys de treball, realment no sabem per què somriuen (no podem saber-ho si no els preguntem), però si la nostra autoestima és negativa utilitzarem la mateixa actitud (i interpretació) abans aquest episodi, interioritzant de manera negativa la situació viscuda.

4

Aquest fet ens farà sentir malament emocionalment, i la nostra actitud a partir d’ara davant aquestes persones pot ser de rebuig i negativa, empitjorant la nostra relació amb aquestes persones. Quan aquestes actituds o creences es generalitzen a diferents situacions les nostres habilitats socials es veuen ressentides, ja que interpretem de manera errònia les actituds dels altres de forma injusta, el que podria provocar baralles, tenir una predisposició negativa a conèixer a la gent o fins i tot hi ha persones que poden preferir aïllar-se de la gent per tal de no sentir segons quines emocions en segons quines situacions.

Per la qual cosa, hem de tenir en compte els nostres pensaments i emocions i la nostra autoestima, ja que hem vist que és un factor important en les nostres habilitats socials.

Si busques un psicòleg a Sabadell contacta amb nosaltres i t’ajudarem en el teu problema.

Centre de Psicologia InSight

José R. Martín

Col. 24026

¿Te ha gustado el artículo?
[Total: 0   Average: 0/5]
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺