¿S’ha de perdonar la infidelitat?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

psicologos-sabadell

El perdonar o no una infidelitat és una qüestió que se sol debatre amb els amics o fins i tot amb la nostra pròpia parella. Normalment la resposta sol ser no, no cal perdonar la infidelitat, solem donar aquesta resposta si ens ho pregunta nostra parella, ja que es pot tenir por a que, si la resposta és sí o depèn, donarem via lliure o una oportunitat al fet que ens siguin infidels. Per això moltes vegades la resposta és un rotund no, intentant pressionar a la nostra parella perquè no se li acudeixi fer-nos això.

Dit això, nosaltres podem tenir una idea o un desig de com ens agradaria respondre davant d’una infidelitat, però quan ens hem d’enfrontar a aquesta situació moltes vegades no actuem com voldríem, ja que entren en joc moltes altres variables.

coach-sabadell

Hi ha moltes formes d’infidelitat:

  • Infidelitat d’una nit: es produeix ocasionalment amb una persona coneguda o desconeguda i no torna a passar.
  • Infidelitat contínua amb una mateixa persona: el que s’anomena popularment com tenir un amant amb el qual només hi ha component sexual.
  • Infidelitat contínua amb diferents persones: les infidelitats són ocasionals i són dutes a terme amb variabilitat de persones.
  • Infidelitats amb component emocional cap a l’altra persona:

o Consumada: infidelitat amb una persona amb la qual hi ha un component emocional (relació) amb la qual es planeja deixar      a  les respectives parelles i iniciar entre elles una relació oficial o visible i es porta a terme.

o No consumada: infidelitat amb una persona amb la qual hi ha component emocional (relació) amb la qual es planeja deixar a les respectives parelles i iniciar entre ells una relació visible però que mai es porta a terme.

  • Infidelitat platònica o fantasia: infidelitats a distància via internet o fins i tot en persona, però que mai acaba d’haver un contacte sexual físic i únicament hi ha infidelitat de tipus emocional.

terapia pareja sabadell

Com hem vist, hi ha diferents tipus d’infidelitats, però es podrien arribar a separar en dos vessants, infidelitats amb únicament component sexual o amb component sexual i emocional alhora. Segons la persona li pot afectar més un tipus o un altre i la resposta a aquest fet farà que la viabilitat de la nostra relació després d’aquest fet sigui factible o no.

D’una infidelitat podem assabentar-nos de dues maneres:

  • Directament pel que la comet: la nostra parella ens comunica per diferents mitjans que ha estat infidel.
  • Indirectament: per altres persones, mitjançant sospites (que solen projectar-se en investigacions personals i privades).

Quan l’altra persona ens comunica que ha estat infidel pot haver 3 tipus de reaccions i intencions en aquesta persona:

  • La seva disposició a abandonar la relació i iniciar una nova vida (sol o acompanyat per una altra persona).
  • Prega el perdó i la seva disposició a continuar amb la relació.
  • Dubta de si ha de continuar amb la relació o iniciar una nova vida (només o acompanyat per una altra persona).

Davant d’aquesta tessitura és quan ens disposem a plantejar-nos què fer a partir d’ara. Quan som víctimes d’una infidelitat podem començar a viure un moment molt dolorós perquè hem patit una traïció i les nostres reaccions poden ser diverses. Aquestes reaccions dependran de moltes coses, com està formada la nostra vida personal i social, les nostres emocions davant aquesta persona, com reacciona la persona que ens és infidel davant nostre, les nostres inseguretats, etc.

Estarem davant d’un moment de vital importància i de vegades podem sentir la necessitat de dir-ho a altres persones per poder desfogar-nos. Les altres persones que estan fora de la parella poden reaccionar prenent diferents opinions, algunes molt radicals pel que hauríem de vigilar de no prendre decisions per pressió social i ser conscient que la decisió que prenguem canviarà la nostra vida i ha de ser únicament nostra.

psicologo-sabadell

Hem de valorar aspectes com: si volem a l’altra persona, si pensem que podem perdonar-la, si no patirem estant amb ella si decidim seguir, quina reacció ha tingut l’altra persona i com s’ha comportat davant la seva infidelitat, si necessitem estar sols o amb aquesta persona durant l’època de presa de decisions, si podem necessitar ajuda psicològica per prendre aquesta decisió.

Tenim moltes variables a tenir en compte, però el que no hauria d’haver és una decisió presa per endavant ja que cada persona, cada parella i cada situació és totalment diferent. Mai hem de decidir sota pressió social ja que el millor és intentar decidir de manera personal tot i que pot arribar a ser molt difícil, ja que aquestes situacions ens poden provocar un dolor profund i sobtat i és habitual estar una mica perduts psicològicament en aquestes situacions.

Responent a la pregunta de l’inici, sí, es pot perdonar una infidelitat, no és obligatori trencar una parella quan l’altra part ens és infidel. Tot dependrà d’una sèrie de condicionals que cada persona haurà de valorar i prendre una decisió pròpia i sospesada, inclòs es pot posposar la decisió per més endavant segons veiem la nostra evolució emocional i cognitiva.

Si estàs pensant a contactar amb psicòlegs a Sabadell et convidem a mirar la nostra pàgina web i posar-te en contacte amb nosaltres.

Centre InSight

José R. Martín

Col. 24026

¿Te ha gustado el artículo?
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺