La interpretació dels somnis

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

psicologos-sabadell

Diccionaris, guies per a interpretacions, recerques d’internet, etc. La interpretació dels somnis és un assumpte que sempre ha atret a la gent, ja que tots hem passat èpoques en què un somni se’ns ha repetit diverses vegades, o hem tingut un somni molt vívid que ens ha impactat i ens ha fet patir o gaudir, fins i tot somnis molt críptics i estranys dels que no entenem res, però volem saber què significa.

De les 4 fases del son, somiem en cadascuna d’elles, però és en la fase REM (l’última) en la qual és més factible que recordem el somiat. Les possibilitats de recuperar o no un somni, augmenten si el dormir es talla de forma abrupta. Dormim per necessitat cerebral, ja que el cervell necessita descansar per rendir de forma òptima. La manca de descans en el somni pot provocar molts i diferents problemes com pèrdua de capacitats cognitives, disfuncions emocionals, pèrdua de capacitats atencionals i un llarg etcètera. En un article anterior ja vam parlar sobre consells per dormir millor. Però, per què somiem?

psicologia ansiedad sabadell

Encara que no està del tot clar, sembla ser que somiar està relacionat amb la forma en què el nostre cervell processa el viscut durant el dia. Podríem dir que el nostre cervell durant el dia viu, i a la nit ordena el viscut.

Però la pregunta que ens fem és si els somnis es poden interpretar i, com es poden veure en diccionaris i guies, si ens diuen alguna cosa sobre el nostre futur. La resposta clarament és no… Si la pregunta és si els somnis ens estan volent dir alguna cosa sobre nosaltres mateix, la resposta seria un depèn… M’explico millor a continuació.

psicologo sabadell

La majoria dels somnis són projeccions aleatòries que el nostre cervell realitza de forma automàtica, i no vol dir res en concret, pel que tindria més una funció de treball en segon pla. Però i els somnis que tenim diversos cops? Aquí poden passar dues coses, un Dejavú, però en el somni, ja que hi ha vegades que en somiar ens dóna la sensació que ens és familiar i que ho hem somiat diverses vegades, però en realitat no és així, és un error de percepció . Però sí que és veritat que hi ha somnis que es repeteixen. Aquests solen donar-se a causa d’algun tema que ens preocupa o algun assumpte pendent. Si abans de dormir li estem donant voltes a algun assumpte que portem temps en ment, tenim més probabilitats posteriorment de somiar amb ell, de manera que la projecció del somni podria semblar-després a altres que anteriorment hem tingut si els pensaments que hem tingut abans de dormir anaven en la mateixa línia.

Els somnis en teràpia no s’interpreten, però sí que es poden utilitzar com a tècnica projectiva. És a dir, podem utilitzar un somni recurrent que una persona té o ha tingut des de fa molt de temps i vol saber què significa, potser no obtindrem el significat d’aquest, però sí que podem utilitzar el somni per projectar aspectes de la nostra vida actual i passada, el qual ens pot ajudar per a treballar en la intervenció psicoterapèutica.

depresion sabadell

En resum, els somnis no serveixen per a predir el nostre futur ni tenen per què significar alguna cosa ni ser una projecció del nostre inconscient, però sí que ens poden ajudar per poder treballar en la teràpia, a través d’un exercici projectiu en què podem utilitzar elements de un somni recurrent per posar i portar al present aspectes de la nostra vida que ens puguin estar preocupant.

Si busques psicòlegs a Sabadell i vols demanar una primera visita gratuïta amb nosaltres, demana la teva cita a través dels diferents mitjans que posem a la teva disposició.

Centre Insight

José R. Martín

Col. 24026

¿Te ha gustado el artículo?
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺