Article de Psicologia per seriòfils: la bogeria de Danaerys [compte espòilers]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
danaerys-targaryen-psicologia
Fuente HBO

Si ets seguidor de la sèrie d’HBO Joc de Trons i has vist l’última temporada sencera pots llegir el següent article sense cap problema, si no ha estat així, et recomano que no segueixis llegint perquè el text està ple de espòilers, ja que anem a parlar del que li ha passat psicològicament Danaerys al final de la sèrie.

Hem vist en Danaerys un gran canvi en aquesta última temporada, en què ha passat de ser la “trencadora de cadenes” i la reina que anava a governar amb pau i saviesa en els Set Regnes, a assassinar a milers de persones al capítol 5 de l’última temporada. Per tant hem vist un canvi psicològic molt important en aquest personatge i ens proposem aquí donar una hipòtesi del que li ha pogut passar emocionalment.

juego-de-tronos-danaerys
Fuente HBO

El primer que hem d’observar és la gran pressió psicològica i emocional a la qual aquest personatge s’ha vist sotmès: va arribar a Invernàlia sense sentir-se estimada pel poble, s’assabenta que John Snow és l’hereu legítim, observa com la gent vol a John i no a ella, mor Jorah Mormont, mor Missandei, mor el seu segon drac… Sembla que les desgràcies se li han acumulat en els últims capítols de la sèrie…

Danaerys ha patit una gran pressió emocional, en un personatge de tanta responsabilitat i poder, el qual sembla que no es pot permetre ser feble o patir (quan en el 5 capítol es mostra patint i plorant, es relaciona aquest fet amb la bogeria) i ha d’aparentar sempre ser fort i impermeable (podem pensar que la ràbia li fa semblar fort). Rebutjar les nostres emocions autèntiques pot donar lloc a problemes emocionals i psicològics de tota índole, ja que la repressió dels nostres sentiments produeix una resposta disfuncional i no sana, i una resposta no adaptativa a les situacions a què ens enfrontem.

danaerys-locura-sabadell
Fuente HBO

Podem veure també que la Targaryen pateix 3 morts molt importants per a ella: Jorah Mormont, Missandei i el seu segon fill (el drac). Quan patim la mort d’algú important en la nostra vida hem de passar per un dol, aquest fet serveix per processar el dolor a través d’un camí emocional adaptatiu i natural. Quan estem en aquesta situació és sa estar trist i sentir dolor, i evitar aquest fet ens pot produir problemes emocionals en el futur.

Per tant, podem hipotetitzar que Danaerys ha hagut d’iniciar un dol 3 vegades en poc temps, això li ha pogut produir una càrrega emocional molt potent, i, a més, ella no es pot permetre mostrar tristesa ni mostrar-se feble, de manera que és molt possible que hagi intentat bloquejar i reprimir tot aquest seguit d’emocions necessàries per al seu dol normal.

Quan un dol no s’està produint de manera natural i s’interromp, pot tenir diverses conseqüències, però una d’elles és projectar una emoció paràsita. Les emocions paràsites són aquelles que substitueixen a les emocions autèntiques a causa d’una mala gestió o la impossibilitat de mostrar-se. Potser Danaerys, com que no està fent bé el dol per les situacions anteriorment descrites, acaba provocant el sorgiment d’emocions paràsites, i al no poder mostrar tristesa, acaba sorgint l’odi i la ira, moment que sembla projectar-se al capítol 5, quan està sobre d’un edifici de la ciutat de Desembarcament del Rei, un cop el poble s’ha rendit, i ella està bregant emocionalment amb les seves emocions i les seves cognicions, el que hauria de fer contra el que em demana el cos fer (explosió emocional).

juego-tronos-sabadell
Fuente HBO

El que acaba fent és ben conegut pels fans de la sèrie que han vist l’última temporada de Joc de Trons, en què aquest personatge ha provocat molts comentaris donat el seu gran canvi respecte a les últimes temporades. Acaba, potser, projectant l’odi, la ira i la ràbia com a emoció paràsita en comptes de projectar l’autèntica, la tristesa a causa de les situacions que ha viscut aquests últims capítols.

Quan se’ns acumulen situacions que ens fan sentir malament i ens fan mal, i no podem tenir una projecció emocional sana, podem començar a tenir problemes deguts a bloquejos i repressions, de manera que una mala gestió de les nostres emocions pot ser el principi de problemes psicològics que ens poden afectar a curt i mitjà termini. Les emocions s’han d’expressar i projectar d’alguna manera, quan les reprimim és com si es tanqués una aixeta, però el camí emocional ha de continuar, pel que al final trobarà un altre camí encara que no sigui el que li correspondria, de manera que aquest “riu emocional” acaba anant per una altra ruta que no és la que hauria de ser (si tanquem l’aixeta de la tristesa, pot acabar passant pel camí de la ira i la ràbia).

Centre InSight a Sabadell

José R. Martín

Col. 24026

¿Te ha gustado el artículo?
[Total: 1   Average: 5/5]
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺