La Piràmide de Maslow

ansiedad-sabadellLa Piràmide de Maslow pertany a una teoria creada per Abraham Maslow, psicòleg nort-americà conegut com un dels creadors de la Psicologia Humanista, la qual sosté l’existència d’una tendència humana bàsica cap a la autorealització.

A la Piràmide de Maslow són definides i plantejades de manera jeràrquica les necessitats humanes, de manera que la satisfacció de necessitats més bàsiques dóna lloc a la generació de necessitats més altes. És a dir, difícilment una persona que no té satisfetes les necessitats fisiològiques, que constitueixen la base de la piràmide, podrà plantejar necessitats més altes com l’autorealització.

En aquesta jerarquia de les necessitats humanes, la piràmide està composta per cinc nivells: fisiològiques, de seguretat, d’afiliació, de reconeixement i d’autorealització, les quals estan ordenades de baix a dalt, establint-se com les necessitats més bàsiques les que estan ubicades a la base de la piràmide.

depresion-sabadellNecessitats Fisiològiques: aquí apareixen les necessitats biològiques bàsiques per a la supervivència i per mantenir la homeòstasi, com ara la necessitat de respirar, menjar, hidratació, dormir, eliminar les deixalles corporals, necessitat de mantenir la temperatura corporal i la necessitat d’evitar el dolor.

Necessitats de Seguretat: aquestes necessitats sorgeixen quan les necessitats fisiològiques estan satisfetes, com ara la necessitat de sentir-se segur i protegit.

Aquí apareixen necessitats com la seguretat física, les necessitats de seguretat de recursos (diners, treball, habitatge).

terapia pareja-sabadellNecessitats d’afiliació: aquestes necessitats són menys bàsiques i tenen sentit quan estan satisfets tots els anteriors, tenen a veure amb la nostra naturalesa social de l’ésser humà, en buscar satisfer els sentiments de soledat, i crear vincles significatius amb altres persones.

Apareix la nostra necessitat d’afiliació quan una persona busca amistat, parella, crear una família o ser part d’una comunitat.

Necessitats de Reconeixement: Aquestes necessitats tenen a veure amb l’autoestima, amb la manera com ens valorem a nosaltres mateixos i al seu torn en com ens valoren la resta de persones i societat.

Maslow va diferenciar dos tipus d’estima: una estima alta que té a veure amb sentiments propis com la confiança, la competència, els èxits, la independència i llibertat. I una altra estima baixa que sorgeix a partir dels altres, és aquí on apareix el respecte que obtenim pels altres, necessitat d’estatus, fama, reconeixement, atenció, reputació.

Aquest tipus de necessitats sorgeixen quan estan cobertes les necessitats dels tres esglaons de la piràmide, aquestes afavoreixen el desenvolupament de la nostra autoestima i autoconcepte, sense aquest tipus de necessitats cobertes la persona se sent sense valor i inferior.

psicologo-infantil-sabadellNecessitats de Autorealització: arribem a la cúpula de la piràmide de Maslow, aquí es troben les necessitats d‘autorealització, de motivació de creixement de l’ésser, de desenvolupament espiritual, moral o la recerca d’una missió a la vida.

És la necessitat psicològica més elevada de l’ésser humà, i per tant intervenen en cada persona factors molt diversos i abstractes, així cada persona tindrà unes necessitats d’autorealització molt diferents i personalitzades.

Com en les anteriors necessitats, s’arriba a aquest esglaó de la piràmide, havent satisfet les necessitats anteriors o almenys en part.

Maslow en la seva teoria sobre la piràmide parla de les necessitats instintives en l’ésser humà, i alhora fa una distinció, entre les necessitats “deficitàries” que van orientades a la satisfacció d’una manca com les fisiològiques, de seguretat, d’afiliació, de reconeixement, i d’altra banda les necessitats de creixement de l’ésser que està orientada cap a aquest creixement i constitueix les necessitats d’autorealització.

La Piràmide de Maslow no únicament ha tingut repercussió en el món de la Psicologia, sinó que ha aportat també idees en el món de l’empresa, el màrqueting o l’esport, en constituir una teoria sobre les diferents necessitats que les persones busquen satisfer i sobre com motivar-les per a això.

Si vols saber més al respecte, o estàs buscant un psicòleg a Sabadell, contacta amb nosaltres mitjançant la nostra pàgina web per formulari de contacte, e-mail o telèfon, i sol·licita la teva primera visita gratuïta sense compromís.

 

Centre de Psicología InSight

María José Jiménez

Col. 25541

¿Te ha gustado el artículo? Valoración:
270 Veces visto
Comparteix aquest article:
Scroll to Top
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺
Powered by