La Posició Vital

ansiedad-sabadell

Dins de la teoria de l’Anàlisi Transaccional creada per Eric Berne, apareix el concepte de Posició vital, aquesta reflecteix la posició que un mateix adopta com a persona i la dels altres. Aquesta posició ve a respondre qüestions com:  quin significat tinc jo per als altres? i quin significat tenen ells per a mi? També implica què estic jo disposat a fer pels altres i què deixo jo que els altres ho facin per mi.

Aquesta Posició vital és adoptada per la persona a la infància de manera inconscient a partir de les conclusions extretes en la relació amb els altres i del tipus d’atenció rebuda, de manera que un nen que obté reconeixement pels seus pares i atenció és probable que creixi amb una Posició vital sana sabent que és important per als altres, i en canvi un nen en un ambient hostil o on no hagi rebut atenció, desenvoluparà una Posició vital amb la conclusió que ell està malament com a persona i que no és important per als altres .

Enric Berne va distingir quatre posicions vitals bàsiques:

  • Jo estic bé -Tu estàs bé (JO + TU +). Aquesta és la Posició vital sana, ja que accepta el valor propi i el dels altres, és el resultat d’haver adquirit una confiança bàsica en els primers anys de la nostra infància. Des d’aquesta posició la persona gaudeix d’una bona autoestima i alhora valora i respecta als altres, podem trobar una persona amb predisposició a la col·laboració amb els altres i al convenciment que la vida val la pena viure-la. Cal no confondre aquesta posició vital amb què la persona cregui que tot el que li passi o faci és bo, des d’aquesta posició més aviat es gaudeix d’una sana valoració personal i dels altres, on també pot existir els problemes i els errors.

fobias-sabadell

 

  • Jo estic bé-Tu estàs malament (JO + TU-). Des d’aquesta posició es menysprea als altres buscant els seus defectes, la persona ha arribat a la conclusió que la vida estaria molt bé si no fos per l’altre o per algun grup en concret. Així la persona pot arribar a creure que els altres són menys intel·ligents o menys virtuosos, buscant la supressió de l’altre a través de la por, l’exigència o bé “ajudant”. Aquí trobaríem una persona que menysprea als altres o fins i tot que fomenta una dependència dels altres cap a ella a partir d’una “falsa ajuda”.

crecimiento personal-sabadell

  • Jo estic malament-Tu estàs bé (JO- TU +). Aquí es dóna justament el contrari de l’anterior posició, la persona es menysprea i es devalua en comparació amb els altres, però en lloc de buscar la supressió de l’altre, des d’aquí té una tendència a anar-se’n, ja sigui “per no molestar”, mantenint-se desapercebut o desvalgut, també és la posició que adopta una persona en el paper de víctima. La persona ha pogut arribar a aquesta posició vital després d’haver viscut una relació de sobreprotecció paterna on situen al nen com feble, o per contra una situació paterna on ha rebut dures crítiques, infravaloracions o humiliacions. En tots dos casos té en comú, que el nen aprèn que el valuós o important se situa fora d’ells.

terapia pareja-sabadell

  • Jo estic malament- Tu estàs malament (JO- TU-). Des d’aquesta posició es tendeix al nihilisme, on res ni ningú val la pena, és la posició més destructiva ja que en les anteriors existia alguna cosa positiva al que agafar-se, ja sigui dins o fora d’un mateix. Des d’aquí no hi ha res que valgui la pena, sumint-se en una vida sense objectius i sense valor. Es pot haver donat en persones que han tingut uns pares en situació d’abandonament o hagin rebut una atenció molt limitada.

Un cop definit i identificat les posicions vitals podem comprovar la importància que aquestes tenen, en ser molt decisives en conceptes com el guió de vida i els rols de perseguidor, víctima i salvador parlats anteriorment en altres articles.

Si vols saber més al respecte, o estàs buscant un psicòleg a Sabadell, contacta amb nosaltres mitjançant la nostra pàgina web per formulari de contacte, e-mail o telèfon, i sol·licita la teva primera visita gratuïta sense compromís.

Referències

Gimeno-Bayón, A. (2012). Análisis transaccional para psicoterapeutas, Volumen 1.

 

Centro de Psicología InSight

María José Jiménez

Col. 25541

¿Te ha gustado el artículo? Valoración:
333 Veces visto
Comparteix aquest article:
Scroll to Top
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺
Powered by