Si tot sol estàs malament, és que estàs en mala companyia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

L’evitació de la soledat escollida és molt comú en teràpia. Persones que refereixen que volen evitar estar amb elles mateixes perquè comencen a produir pensaments desagradables (negatius) sense parar, s’avorreixen, o els genera ansietat el fet de la soledat.

L’activació conductual (fer activitats agradables) és una cosa desitjable i es promou a teràpia, tot i que quan patim d’ansietat o sentiments de tristesa moltes vegades es vol estar sense fer res. Els símptomes que hem comentat solen produir paralització, per la qual cosa és comprensible aquest tipus d’actitud. Tot i així, gaudir d’estar a soles amb nosaltres mateixos és un exercici molt sa que no hauríem d’evitar.

terapia pareja sabadell

Les persones que no volen estar amb elles mateixes moltes vegades expliquen que es parlen malament a si mateixes, es critiquen, s’exigeixen i això els provoca molta incomoditat, de manera que eviten (generant d’ansietat) passar temps tot sol.

I això que passa és totalment comprensible, ¿voldríem quedar amb algú que ens critica, parla malament de nosaltres, no ens comprèn, no ens estima? No, solem rebutjar aquestes actituds. Per tant, ¿per què voldríem estar amb nosaltres mateixos si ens tractem malament?

En teràpia moltes vegades llanço una pregunta una mica arriscada (els que han fet teràpia amb mi la coneixeran), ¿et consideres bona persona? La resposta sol ser que sí (i ho són), i llavors els pregunto per què es consideren bones persones. M’expliquen llavors totes les actituds positives i comprensives que mostren cap als altres, el bon tracte que els dispensen i la bona actitud que mostren cap a la resta.

psicologo-sabadell-depresion

Està molt bé ser bona persona amb els altres, però, ¿cap a nosaltres mateixos què?

Ens fixem prou en com ens tractem a nosaltres? Si fóssim un amic, estimaríem aquesta persona?

Com ens parlem, com ens tractem, com ens expliquem, com ens interpretem, com ens perdonem, etc. Totes aquestes actituds parlen de la relació més important de les nostres vides, la relació amb un mateix. Si ens tractem bé voldrem estar més temps amb nosaltres, si no, no serà així.

psicologo-sabadell-ansiedadÉs important ser bona companyia per als altres, però encara més ho és ser-ho per un mateix. Detectar aquestes actituds és important per a la millora de l’estat d’ànim, i requereix entrenament i inversió de temps, però creieu-me quan us dic que val la pena.

Si busques un psicòleg a Sabadell contacta amb nosaltres, la primera visita és gratuïta.

José R. Martín

Psicòleg Sanitari nº 24026

Psicologia InSight Sabadell

¿Te ha gustado el artículo?
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺