Autoestima i autoconcepte: la importància d’estimar-se un mateix.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

terapia de pareja sabadell autoestima

Des de la nostra infància, cada interacció amb el món i les persones que ens envolten (a més de l’inevitable component genètic) ens ajuden a conformar la nostra manera de ser com a persona adulta. Però, fins a quin punt aquesta interacció amb els altres ens influeix en el resultat final de la nostra personalitat?

La capacitat de judici que l’ésser humà desenvolupa al llarg de la seva vida, es troba relacionada directament amb com ens veuen les persones que componen el nostre context social, de manera que, en moltes ocasions, solem veure la nostra vàlua tal com els altres ens expressen que som. És durant la infància i l’adolescència on l’autoestima i l’autoconcepte prenen forma, conformant una capacitat de crítica o judici cap a nosaltres mateixos de forma normativa o patològica.

psicologia online

Semblances i diferències d’ambdós conceptes:

Comencem per l’important, què són l’autoestima i l’autoconcepte? Són sinònims? Si no és així, ¿en què es diferencien?

Autoestima i autoconcepte no són el mateix, i encara que tots dos formen part del nostre autoconeixement, confondre’ls o prendre’ls com a sinònims ha estat freqüent al llarg de la història, a causa que engloben una síntesi de capacitat de judici adaptativa per a l’ésser humà.

L’autoestima, com a part de l’autoconeixement, és un constructe psicològic necessari per a la nostra supervivència, és a dir, és adaptatiu. Qualsevol persona (profana i aliena a la professió de psicòleg) que intenti definir l’autoestima començaria (molt probablement) per … “la capacitat que tinc d’estimar-me a mi mateix / a”. I aquesta definició no està molt lluny del tecnicisme. L’autoestima es defineix com la capacitat de judici que l’individu disposa per a si mateix, sent aquesta de naturalesa valorativa, i referint-se als aspectes afectius-emocionals que experimenta, o en altres paraules, el que sentim cap a nosaltres mateixos.

Pel que fa a l‘autoconcepte, que també forma part de l’autoconeixement, és la capacitat de judici cap a nosaltres mateixos que se centra en aspectes cognitius és a dir, el que pensem de nosaltres, sent aquesta de naturalesa purament avaluativa.

psicologos online

Utilitat de l’autoestima i l’autoconcepte:

Tant l’autoestima com l’autoconcepte ens ajuden a valorar-nos de manera positiva, de manera que, ens reforcen la percepció que tenim de nosaltres mateixos.

Una autoestima i autoconcepte negatius, productes d’experiències passades viscudes desagradables (i de judicis erronis d’altres persones cap a nosaltres) poden resultar nocives per al nostre benestar emocional, ja que formen part de la nostra definició com a individu, a causa d’aquesta capacitat valorativa per la que es defineixen, manifestant-se, en moltes ocasions, com problemes d’ansietat o de l’estat d’ànim.

psicologos sabadell autoestimaSi creus que pots tenir problemes relacionats amb aquests conceptes, que t’impedeixen desenvolupar-te com a persona i et produeixen malestar emocional, pots contactar amb nosaltres.

Aquest tipus de problemes es poden treballar en teràpia.

Si estàs interessat en aprofundir en aquests aspectes per millorar el teu benestar emocional, i busques psicòlegs a Sabadell, contacta amb Centre InSight. Podem ajudar-te.

Ana Blázquez

Psicòloga Sanitària Col. MU04314

Centre InSight

¿Te ha gustado el artículo?
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺