Alguns factors protectors psicològics davant l’aïllament per la Covid-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

psicologos-sabadell

La pandèmia mundial provocada per la Covid-19 ha suposat un canvi en molts sentits per a la nostra societat. Des de portar mascaretes, restriccions de mobilitat, distanciament social, etc. A l’inici de la pandèmia, es va produir la mesura més radical per frenar l’expansió de la malaltia, el confinament domiciliari.

Aquesta mesura va suposar l’obligatorietat de quedar-nos a casa per a la majoria de les persones. No es podia sortir al carrer excepte per a les necessitats imprescindibles permeses. Això va suposar per a moltes persones, una situació de convivència i d’ansietat com no s’havia viscut anteriorment. Les conseqüències psicològiques d’aquesta mesura ja es van veure a la Xina durant el confinament domiciliari a què va sotmetre a la seva població. Aspectes com ansietat, depressió i Trastorn d’estrès posttraumàtic (TEPT) van ser algunes de les conseqüències psicològiques d’algunes persones afectades pels confinaments domiciliaris.

psicologia-covid-19

A Espanya aquesta mesura es va aplicar al març, i en menor o major mesura, es va allargar fins al juny. La situació excepcional va suposar una oportunitat única per estudiar els aspectes psicològics relacionats amb l’aïllament i l’afrontament davant d’una situació d’estrès vital com la que es va viure en els inicis de la pandèmia en aquest país.

Al respecte, vam decidir realitzar un estudi sobre possibles factors protectors psicològics davant d’una situació com la viscuda, tenint en compte quatre aspectes susceptibles de protegir les persones de conseqüències psicològiques greus: les estratègies de regulació emocional, mindfulness (atenció plena), l’autocompassió i l’espiritualitat. Vam decidir analitzar la relació entre aquests quatre possibles factors protectors amb els variables símptomes somàtics, ansietat-insomni, disfunció social i depressió.

psicologos-online

Però, què són els factors protectors? Els factors protectors són aquelles característiques de tipus individual, contextual o ambiental que fa que la probabilitat que un trastorn o conseqüència psicològica, aparegui després d’un succés vitalment estressant. Aquests factors protectors interaccionen protegint-nos fent que les possibles afectacions psicològiques siguin de menor intensitat que si no les tinguéssim.

Vam realitzar un estudi amb 254 participants en què els van fer diferents preguntes sobre la regulació emocional, mindfulness, autocompassió i l’espiritualitat i la seva relació amb la simptomatologia somàtica, l’ansietat-insomni, disfunció social i la depressió.

Els resultats van ser aquests: les estratègies de regulació emocional de reavaluació, rumiació i es van associar amb les diferents formes de simptomatologia que analitzàvem. Les diferents formes de mindfulness (atenció plena) es van associar amb les diferents formes de simptomatologia que estudiàvem en el nostre estudi. L’autocompassió es va relacionar amb totes les formes de simptomatologia, i l’espiritualitat es va associar únicament amb la categoria disfunció social d’entre les afectacions psicològiques estudiades.

terapia-pareja-sabadell

Això vol dir que, durant el confinament produït a Espanya per la pandèmia de la Covid-19, les diferents estratègies de regulació emocional, mindfulness, l’autocompassió i l’espiritualitat es van comportar com a possibles factors protectors psicològics en les persones enquestades.

psicologia-confinamiento

És possible que se succeeixin altres confinaments domiciliaris a la població espanyola fins que les possibles vacunes en procés, ajuden a mitigar els efectes de la Covid-19 a tot el món. Mentrestant, promoure hàbits psicològics saludables poden ajudar a disminuir els efectes psicològics d’aquestes mesures promogudes per les institucions governamentals. Com psicòlegs a Sabadell, promovem en teràpia aquests aspectes per facilitar la salut psicològica dels nostres clients. A més, treballem de forma online per adaptar-nos a aquesta situació i apropar-nos a totes les persones.

José R. Martín

Psicòleg Sanitari Col. 24026

Centre InSight

Accès a l’estudi psicologia estudio covid-19

¿Te ha gustado el artículo?
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺