El secret del genis, el pensament lateral

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

psicologo-sabadell

Imaginem que anem a una escape room, aquestes activitats col·lectives tan de moda des de fa uns anys, i ens toca amb l’amic més “ocurrent”. És molt possible que surtis abans de l’activitat si el teu company si posa fil a l’agulla, i a pensar de manera “retorçada”, és a dir, sense caure en l’obvietat ni la lògica (aquests jocs solen esperonar aquest tipus de solucions enginyoses). Per què el teu company és tan bo en buscar-li les 5 potes al gat? La resposta és …. el pensament lateral!

En moltes ocasions, hem vist algú del nostre entorn sent, potser en la resolució d’un problema, més enginyós que la resta, sent aquesta capacitat lloada pels que els envolten, i moltes vegades, una capacitat molt buscada en determinats llocs de treball . Quan una persona és capaç de pensar de manera “diferent” davant d’un problema, sense caure en la solució òbvia i buscant alternatives més creatives, es diu que és una persona que utilitza el pensament lateral.

psicologa-sabadell

En què consisteix el pensament lateral? Es podria dir que el pensament lateral respondria a la qüestió “i si la resposta que busco no és l’òbvia?”

Quan algú es planteja una resposta alternativa a una pregunta, sense caure en l’obvietat que la majoria triaria com a resposta vàlida, i tria patrons de resposta que s’escapen de les habituals, obtenint així una via alternativa a la resolució de problemes que, a més, sol desembocar en nous coneixements i / o descobriments, utilitzeu el pensament lateral com a camí a la resolució de problemes.

En síntesi, podríem definir el pensament lateral com el patró de respostes alternatives que el subjecte ofereix, saltant-se els protocols de pensament lògics. Es pot pensar llavors que, el pensament lateral i la creativitat, van de la mà per crear solucions alternatives.

psicologo-online

I quines aplicacions té aquest tipus de pensament? ¿Es pot entrenar aquesta capacitat tan útil? I tant que sí. Una bona manera de practicar aquest tipus de pensament innovador podria ser desestructurant el problema en parts i analitzant cadascuna d’elles, realitzar una tempesta d’idees sobre aquest problema, sense jutjar les rocambolesques que poden ser les possibles solucions, buscar analogies entre dues idees que aparentment no tenen res a veure … i gràcies a les xarxes, a més, hi ha exercicis de lògica explícitament dissenyats per esperonar aquest tipus de resolucions alternatives i enginyoses. Anima’t a desenvolupar la teva pensament lateral i, qui sap, potser se t’acudeixin idees que anteriorment no contemplaves.

Si vols conèixer més sobre les teves capacitats cognitives, i com desenvolupar-les, demana una primera visita a Centre InSight, psicòlegs a Sabadell online.

Ana Blázquez

Psicóloga Sanitaria n. MU04314

¿Te ha gustado el artículo?
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺