Jo no soc l’ansietat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Sabadell 15/11/2021

superar ansiedad

L’atribució d’alguns dels símptomes provocats per problemàtiques de la salut mental és una cosa que està força normalitzada, i no hauria de ser així.

En teràpia és habitual trobar-nos comentaris del tipus “jo és que soc així”, “sempre he estat així”, “ja, però és que jo soc així, ara ja que faré”. Aquestes frases es fan servir com a afegitó després d’explicar-nos algunes conductes produïdes a causa de, per exemple: baix estat d’ànim, baixa activació conductual, estrès, ansietat, etc. Quan la persona fa tant de temps que pateix una determinada simptomatologia, corre el perill d’atribuir-la al com és ella, podríem dir que l’assimila, atribuint-la, per tant, al com és.

ansiedad sabadell

Nosaltres mantenim una relació amb nosaltres mateixos, i tal com explico moltes vegades en sessió, tal com ens parlem, tal com ens relacionem amb nosaltres mateixos, influirà molt en el nostre estat d’ànim. Frases com les descrites anteriorment, atribueixen al comportament i a la seva interpretació del que li està succeint, una mena de fet immutable, o difícilment canviable, ja que “jo soc així”.

El baix estat d’ànim i l’ansietat provoca una simptomatologia que la gent que ho ha patit sap molt bé. Però és que és això mateix, és l’ansietat o la depressió la que provoca aquesta simptomatologia, i per tant la persona no és així, s’està comportant així a causa d’un origen, depressió o ansietat.

psicologo depresion sabadell

Per què quan tenim grip no diem som mocosos o som febrils, però quan tenim ansietat sí que diem som així? Segurament perquè la simptomatologia és més estable en el temps. Però hem de canviar aquest xip i desculpabilitzar-nos, ja que atribuir-nos els efectes de problemàtiques d’índole mental provoca una culpabilització en la persona que no és gens justa.

La persona és la persona; l’ansietat és l’ansietat i el baix estat d’ànim és el baix estat d’ànim. No ens atribuïm qüestions que no provoquem nosaltres, siguem racionals i justos amb nosaltres mateixos.

Els psicòlegs hem de parar atenció a aquests fets, a com es parla la persona, per evitar així que introjecti percepcions que no són racionals, ja que aquestes poden provocar un gran malestar en el pacient.

psicologo barato sabadell

Si busques un psicòleg a Sabadell, pots contactar amb nosaltres i demanar una primera visita a través de la nostra pàgina web.

José R. Martín

Psicòleg Sanitari núm. 24026

Psicologia InSight Sabadell

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺