Què significa ser una persona altament sensible?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Les emocions són una part fonamental de l’experiència humana. Ens permeten sentir, connectar amb uns altres i donar sentit al nostre món. Per a algunes persones, aquestes emocions se senten més intensament i profundament, i això pot ser tant una benedicció com un desafiament. Aquestes són conegudes com a “Persones Altament Sensibles” o PAS. Però, què significa realment ser una persona altament sensible?

Què és una persona altament sensible (PAS)?

El terme “Persona Altament Sensible” va ser encunyat per la Dra. Elaine Aron en la dècada de 1990. Segons la seva recerca, aproximadament el 20% de la població té un sistema nerviós més receptiu i reactiu. Això significa que processen la informació sensorial de manera més profunda i, per tant, solen ser més conscients dels matisos en el seu entorn i les emocions de les persones que els envolten.

Com és una persona amb PAS

  • Profunditat de processament: les PAS solen reflexionar més sobre les coses, considerant profundament les seves decisions, accions i respostes emocionals.
  • Estimulació elevada: poden sentir-se fàcilment aclaparades per estímuls externs com a sorolls forts, multituds o situacions estressants.
  • Empatia emocional: sovint senten el que uns altres senten i poden sintonitzar-se ràpidament amb les emocions dels altres.
  • Sensibilitat a les subtileses: noten detalls que uns altres podrien passar per alt, com a canvis subtils en l’ambient o l’estat d’ànim d’algú.
 

Beneficis i desafiaments de ser PAS

Beneficis

  • Empatia: la seva capacitat per a sentir i comprendre les emocions dels altres pot fer que les PAS siguin excel·lents oients i consellers.
  • Creativitat: la profunditat amb la qual processen el món pot traduir-se en una rica vida interior, impulsant la creativitat i l’art.
  • Intuïció: sovint tenen un fort sentit d’intuïció i poden “sentir” quan alguna cosa no està bé.

Desafiaments

  • Esgotament emocional: pot ser fàcil per a les PAS sentir-se aclaparades per les seves emocions o les emocions dels altres.
  • Tendència a l’aïllament: per a evitar la sobreestimulación, poden tendir a retreure’s i buscar moments de solitud.
  • Dificultat en entorns sorollosos o caòtics: llocs com a centres comercials o concerts poden ser difícils de manejar per a una PAS.

Cura Personal per a les PAS

Reconèixer i acceptar la teva alta sensibilitat és el primer pas. A partir d’aquí, és vital trobar estratègies i rutines de cura personal que t’ajudin a manejar la sobreestimulación i a valorar els teus dons únics. Això podria incloure practicar la meditació, establir límits saludables, o simplement donar-te permís per a retirar-te i descansar quan ho necessitis.

Com són les persones altament sensibles en l’amor?

Per a una relació reeixida amb una PAS, és vital la comunicació oberta, la comprensió i el respecte mutu. Les PAS ofereixen un amor profund i gran comprensió que poden ser rares, però també poden requerir una mica més de paciència i cura en la relació.

Centri Insight, el teu suport per a gestionar la teva sensibilitat

Ser una Persona Altament Sensible és una característica natural i bella que porta amb si dons i desafiaments únics. En entendre i abraçar aquesta sensibilitat, pots viure una vida més rica i autèntica, connectant profundament amb el món i les persones que t’envolten.

Si sents que ets una PAS i desitges obtenir suport o aprendre estratègies per a gestionar la teva sensibilitat, els nostres psicòlegs i psicòlogues són aquí per a ajudar-te, tant en teràpia presencial com en línia. Contacta’ns avui!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺