I tu qué ets? ¿Perseguidor, Víctima o Salvador?

depresion-sabadell

T’ha passat alguna vegada amb alguna persona o amb un tipus de persones en concret que et veus embolicat en un estil de comunicació que ja el coneixes i que intueixes que no acabarà bé?

Possiblement en aquest tipus de situacions apareix el que Eric Berne, psiquiatre i creador de la Teoria de l’Anàlisi Transaccional va anomenar un Joc Psicològic.

Un Joc Psicològic és un tipus de comunicació i forma de relacionar-nos amb els altres de manera disfuncional amb la intenció de cobrir les pròpies necessitats d’atenció, reconeixement o d’afecte. Els Jocs Psicològics també poden tenir un altre tipus d’avantatges per als que el juguen com la d’ocupar el temps de la relació amb l’altre sense exposar la pròpia intimitat per evitar la proximitat, obtenir la confirmació de la pròpia visió sobre un tema (el que es coneix com portar la raó) o mantenir un vincle simbiòtic amb les persones amb les que es juga freqüentment.

A tot això, cal afegir que els Jocs Psicològics són apresos i inconscients i poden aparèixer certs rols.

 

Els rols del joc psicològic

Sorgeixen a partir de situacions simbiòtiques no resoltes, on la persona vol obtenir atenció, afecte, valoració, poder … però sempre des del menyspreu o exageració dels aspectes propis o aliens. Així com si es tractés d’un drama, Stephen Karpman va establir tres papers que encarnen a aquests tres rols del joc.

Rol de Víctima

La Víctima busca dels altres ser humiliada, així menysprea les seves pròpies capacitats i freqüentment busca algú que li “salvi”.

En buscar a aquest algú que “la salvi” acaba responsabilitzant a l’altra persona de la seva situació, es basa en la falsa creença que l’altre és el responsable dels meus sentiments i pensaments. Podem trobar aquest paper molt freqüentment dins de la parella, quan apareix un dels membres amb una actitud de menyspreu sobre sí mateixa i creu que amb una parella al seu costat tot es solucionarà.

O en persones que projecten una imatge trista i desvalguda de sí mateixos, tipus “pobret de mi” però quan reben els intents d’ajuda dels altres, sempre acaben per no acceptar-la o desestimar-la, ja que sabotegen aquests intents d’ajuda. Aquest tipus de situació acaba comportant el desgast de l’energia de la persona que intenta ajudar i perpètua la situació “tràgica i desvalguda” de la persona que juga al rol de Víctima.

 

ansiedad-sabadell

Rol de Salvador

Necessita que el necessitin i s’envolta de gent dependent (víctimes) procurant que el segueixin necessitant en lloc de promoure la seva autonomia.

Per al tipus de persones que adquireixen aquest paper no importa el cansament i sacrifici que puguin arribar a acumular en “aquesta dura tasca de salvador” ja que elles sobrevaloren les seves pròpies capacitats i fortaleses i menyspreen les dels altres. Podem trobar aquest paper en mares que continuen sacrificant pels seus fills més enllà del que és necessari i esperable d’acord a l’edat del fill, perpetuant una relació simbiòtica entre ells i impedint la pròpia autonomia i desenvolupament del fill.

 

fobia-sabadell

 

Rol de Perseguidor

El Perseguidor necessita que li temin, menyspreua les necessitats dels altres i estableix uns límits injustos.

Acostumen a ser molt intransigents i busquen castigar i retreure als altres, solen identificar de seguida els punts febles dels altres per assenyalar-los i poder destacar-los. A sota d’aquest paper es pot trobar en alguns casos a una persona que vol tenir cura de l’altre i que no es fia que l’altre pugui tenir cura de si mateix, llavors el protegeix prohibint o imposant-li alguna cosa, ja que ell creu que sap el que l’altre necessita millor amb ell.

Aquest paper el podem trobar, per exemple, en un pare autoritari amb el seu fill.

estres-sabadell

 

T’identifiques amb algun o coneixes algú que actua sota aquests rols?

Cal destacar que els rols psicològics no són estàtics i van canviant, aquesta tríada de rols conforma un triangle del que en moltes situacions és difícil d’escapar. Una persona pot començar mostrant-sota un paper de salvadora i passar pel de víctima per acabar sent perseguidora.

Per exemple, algú que es relaciona amb una altra en el paper de salvadora oferint la seva ajuda incondicional i bolcant-se més del que es podria esperar d’ella, quan es veu saturat o estressada en portar tant sacrifici per l’altre se situa com una víctima dient ” és que la gent s’aprofita de mi, jo mai rebo res a canvi “ i acaba assenyalant els defectes o debilitats de la persona a la qual ha prestat la seva ajuda “és una desagraïda, a més és que es mereix lo que li ha passat”.

Com sortir d’aquest triangle?

Les relacions creades a partir d’aquesta dinàmica són negatives i tòxiques, per tant, cal començar per ser conscients en quines situacions caiem en aquests rols, comprendre’ls i neutralitzar-los per poder sortir d’aquesta dinàmica.

De vegades poden arribar a ser difícils d’identificar per nosaltres mateixos, ja que la persona creu que el seu paper és perfectament lògic i té motius de pes, la víctima creu que només rep maltractaments, el salvador que tothom el necessita obtenint així una imatge positiva de si mateix, i el perseguidor només veu els errors i defectes dels altres.

Per tant, el primer que cal fer és un important exercici de autobservació fixant-se quin sol ser el teu rol i quantes vegades et situes en ell, aquest pas pot portar temps i dedicació, però és necessari per poder canviar.

Un cop identificat el paper, cal començar a fer coses diferents al que estem acostumats a fer, és a dir neutralitzar el nostre paper.

Des del paper de salvador, deixant que els altres desenvolupin la seva capacitat de solucionar els seus propis problemes evitant així la dependència, ajuda només quan et demanin ajuda i no t’anticipis.

Des del paper de víctima, deixant de banda la queixa i intentant fer front als problemes amb una actitud més proactiva, potenciant així les pròpies capacitats.

Des del paper de perseguidor, sent més empàtic amb els altres, evitant caure en la crítica i fomentant la capacitat d’ensenyar i formar els altres.

Si creus que et relaciones amb algun d’aquests rols, no saps com sortir d’ells, et sents malament i estàs buscant un psicòleg a Sabadell, contacta amb nosaltres mitjançant la nostra pàgina web per formulari de contacte, e-mail o telèfon, i sol·licita la teva primera visita gratuïta sense compromís.

 

Referències

Gimeno-Bayón, A. (2012). Análisis transaccional para psicoterapeutas, Volumen 1.

 

Centre de Psicologia Insight

María José Jiménez

Col. 25541

¿Te ha gustado el artículo? Valoración:
341 Veces visto
Comparteix aquest article:
Scroll to Top
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺
Powered by