TDAH: Què és?

ansiedad-sabadellTDAH són les sigles del Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat, és un trastorn complex de caràcter neurobiològic que generalment s’origina en la infància, i que pot també mantenir-se en l’edat adulta.

El TDAH té tres grans components que configuren la seva simptomatologia, aquests són: la manca d’atenció, la impulsivitat i la hiperactivitat. No tots els nens presenten símptomes significatius en aquests tres components, és a dir un nen pot veure afectat només a l’àrea de l’atenció mentre que un altre presenta els símptomes en l’àrea de la hiperactivitat.

A partir del DSM-5 (Manual Diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals) es diferencien tres presentacions de TDAH:

  • TDAH predominant de falta d’Atenció: és el nen / a que té dificultats per mantenir l’atenció sostinguda en una tasca o activitat, freqüentment és oblidadís, comet freqüentment errors en les tasques escolars causades per la seva dificultat en l’àrea de l’atenció i es distreu freqüentment.
  • TDAH predominant de Hiperactivitat i Impulsivitat: és aquell nen que té dificultats per realitzar una tasca de manera tranquil·la, li resulta molt difícil romandre assegut en situacions on es requereix, té freqüent la necessitat de moviment més enllà de la conducta pròpia a la seva edat, parla en excés, contesta de forma abrupta als altres interrompent.
  • TDAH amb presentació combinada de falta d’Atenció i Hiperactivitat / Impulsivitat: aquí el nen presenta la combinació dels tres components.

depresión-sabadellA quina edat es pot diagnosticar el TDAH? Cal haver arribat als 6 anys per realitzar un diagnòstic de TDAH, encara que pogués haver sospita de la presència del trastorn anteriorment.

En què afecta el TDAH? Com trastorn complex que és, el TDAH pot arribar a afectar a gran part de les àrees del nen i de la persona, no hi ha que  oblidar-se de que un percentatge de nens amb TDAH seran adults amb TDAH. Així podem trobar dificultats en el rendiment acadèmic, en la sociabilització amb els iguals (en tenir dificultats en l’autocontrol i la impulsivitat), a la feina (a causa de problemes de falta d’atenció i cometre errors), i en la família (a partir dels problemes de conducta).

Per tot això, és freqüent que els nens amb TDAH i persones adultes tinguin problemes en l’estat d’ànim i baixa autoestima, freqüentment no se senten satisfets de les seves vides a causa de les seves dificultats.

terapia adultos-sabadellQuines són les seves causes? Com la majoria dels trastorns mentals donat la seva complexitat no es poden identificar amb una només causa, però, s’han identificat principalment causes genètiques i factors ambientals, entre els quals podem trobar entre d’altres, el baix pes en néixer, la prematuritat, traumatismes cranioencefàlics, consum de tòxics, tabac en l’embaràs i infeccions en el sistema nerviós central.

 

Existeixen tractaments? En l’actualitat el TDAH s’opta per un tractament multimodal, és a dir es combina el tractament farmacològic, el psicològic i el psicopedagògic.

Amb el tractament farmacològic s’aconsegueix reduir o disminuir les dificultats en els problemes nuclears del TDAH, la manca d’atenció i la hiperactivitat i impulsivitat.

A partir del Tractament Psicològic, es pretén millorar i potenciar les funcions executives del nen (planificació, execució, resolució de problemes, organització), amb això aconseguim al seu torn també millorar la seva competència i per tant millorar la seva autoestima i satisfacció.

Un altre paper important també és l’àmbit de l’escola i el de la família, tots els agents implicats deuen conèixer que és el TDAH i com actuar.

crecimiento personal-sabadellEn definitiva, el tractament del TDAH ha de ser individualitzat a partir de la gravetat dels símptomes i de tall multimodal, obtenint millors resultats en la disminució dels símptomes i reduint l’impacte negatiu en la seva vida, a partir de l’aliança entre professionals de la salut com psiquiatres i psicòlegs, l’escola i la família.

Si tens dubtes sobre aquest tema o vols fer-nos qualsevol consulta i busques psicòlegs a Sabadell, pots posar-te en contacte amb nosaltres a la nostra pàgina web.

 

Centre de Psicologia Insight

María José Jiménez

Col. 25541

¿Te ha gustado el artículo? Valoración:
239 Veces visto
Comparteix aquest article:
Scroll to Top
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺
Powered by