Les 6 fases de desenvolupament de la relació de parella

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

terapia de pareja

Les relacions de parella tenen una evolució i creixement particular, encara que seguint un desenvolupament amb matisos similars en totes les parelles. En general, aquest desenvolupament estarà dividit en 6 etapes, on l’ideal és que les dues parts de la parella vagin juntes passant d’etapes. Els problemes en les relacions de parella poden venir per problemes de desincronització entre aquest desenvolupament evolutiu, ja que un membre de la parella pot tenir dificultats per passar d’una etapa a una altra, o avançar més de pressa que l’altra persona, o tornant a etapes anteriors.

Totes aquestes dificultats poden provocar la desincronització de la parella i l’aparició per tant de problemes en la relació. Tinguem en compte que l’objectiu no és arribar a la fase 6 i quedar-nos-hi, sinó que el moviment entre fases superiors sol ser fluid, provocant desajustos i ajustos en la parella de forma funcional i sana.

  1. Enamorament

Primera fase i la més famosa de totes. Per poder enamorar-nos hem de tenir la capacitat per trencar els límits de l’altra persona i ser capaços de deixar que l’altra persona trenqui els nostres, per així ser capaç d’intimar tant sexual com emocionalment. Alguns li diuen a aquesta fase psicosi temporal.

terapia de pareja

  1. Fase simbiòtica

Aquesta fase posterior a l’enamorament es produeix quan els límits entre nosaltres i l’altra persona han deixat d’existir i es produeix una simbiosi personal total. La relació és similar a l’enganxament a una droga i els simbiòtics no poden viure l’un sense l’altre. Si aquesta fase dura massa es corre el risc de tenir una relació dependent emocionalment.

  1. Fase de diferenciació

La diferenciació comença amb la primera desil·lusió entre les dues persones de la parella. En què pot derivar aquesta fase? O bé que tots dos entrin en aquesta etapa i treballin tots els temes personals i de la relació, definint els dos membres de la parella i veient quin efecte provoca això (normalment positiu), o bé una altra possibilitat és que en entrar en aquesta fase un dels dos membres de la parella abandoni la relació per les diferències entre tots dos.

terapia de pareja

  1. Fase de Pràctiques

Un cop superada la fase anterior la parella entrarà en la fase de pràctiques, en la qual la motivació dels membres de la parella estarà en la seva diferenciació i independència dins de la parella. En aquestes etapes es comença a prestar més atenció a les activitats externes com la feina, la família o la vida social. L’objectiu sa d’aquesta fase és crear una independència personal dins de la parella. Aquesta etapa pot provocar moltes dificultats, ja que una de les dues persones de la relació pot haver-se quedat enganxada a la fase simbiòtica i l’altra persona estar creant la seva independència, la qual cosa pot acabar provocant o una ruptura de la parella o moltes discussions.

  1. Fase d’apropament

Si l’etapa anterior es supera amb èxit començarà la fase d’acostament, on es produeix un retorn a la intimitat de relació i les cures entre les dues parts de la parella. Aquesta intimitat és més madura i més sòlida i la relació entre les dues persones no es basa en la simbiosi, sinó que és el resultat de l’acceptació de la independència i diferenciació de la parella compartint al mateix temps la vida conjuntament.

terapia de pareja

  1. Fase d’interdependència mútua

En superar la fase anterior es produeix l’arribada a aquesta etapa, en la qual els problemes de la parella es treballen en relació amb el present i el que succeeix en la vida de cadascú, sense que es produeixin influències ni projeccions de la nostra vida ni d’altres etapes de la relació.

Creus que la vostra parella i tu esteu en diferents etapes i no saps com fer perquè la situació millori? Si voleu fer teràpia de parella a Sabadell podeu posar-vos en contacte amb nosaltres i demanar una primera visita gratuïta.

Article Inspirat en l’article de Luís Rodríguez de Psicoteràpia de parella. Fases de Desenvolupament de la relació de parella d’E. Bader, extret per A. Gimeno- Bayón.

Centre de Psicologia InSight

José R. Martín

Col. 24026

¿Te ha gustado el artículo?
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺