Per què tenim ansietat? T’ho expliquem!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

¿Por qué tenemos ansiedad?

Tots hem tingut la sensació de patir ansietat en diferents èpoques de la nostra vida, poques són aquelles que no remeten haver-la sentit en alguna ocasió. Però, tinc estrès o ansietat?

Primer hem d’aclarir que l’estrès és una resposta fisiològica i mental davant la imminència d’un perill percebut. L’ansietat és la generalització en situacions (habitualment) i en temps, d’aquest estrès inicial. Un dia podem tenir estrès a la feina perquè ens diuen que hem de lliurar un informe abans d’acabar el nostre horari laboral. Quan durant una època tenim estrès diàriament per por que ens demanin fer una cosa semblant, llavors tenim ansietat.

sabadell ansiedad psicologo

Però anem als orígens, per què tenim estrès o ansietat?

L’estrès és un mecanisme de defensa que, igual que els animals, tenim des dels nostres orígens i més era molt útil, i ho segueix sent! Quan érem homínids acabats de convertir en mamífers bípedes, teníem un “radar” davant de possibles perills. Abans la vida era molt més perillosa, érem nòmades i anàvem desplaçant-nos, anàvem a caçar, podíem trobar-nos animals perillosos, tribus rivals, etc. Quan teníem al davant un perill real, s’activava el nostre sistema nerviós i tensava el cos per fer-nos més ràpids i forts i preparar-nos per la fugida, o per a la lluita si era inevitable. L’estrès és una resposta automàtica per sobreviure davant un perill real.

ansiedad sabadell

Ha passat poc temps evolutivament des que vivim en una societat segura, pel que no hem d’enfrontar diàriament amb perills que posen en qüestió la nostra supervivència. Però seguim tenint aquest “radar” tan eficaç davant perills. Quan aquest “radar” té una activitat disfuncional, vam començar a sentir ansietat de forma generalitzada en diferents àmbits de la nostra vida, la qual cosa ens impedeix dormir, relaxar-nos, estem tot el dia nerviós… La nostra ment se sent constantment en perill!

Nosaltres tenim estrès / ansietat no només quan estem en perill, sinó també quan pensem que ho estem! L’exemple que normalment es posa per entendre aquest fet és que una zebra a la selva sent estrès / ansietat quan veu al lleó, nosaltres sentim ansietat quan imaginem que ve el lleó! I normalment, no sol venir …

ansiedad sabadell psicologia

Si t’has sentit identificat, que sàpigues que l’ansietat es pot reduir amb teràpia psicològica, si estàs interessat i estàs buscant psicòlegs a Sabadell, t’oferim la nostra teràpia online. ¡Contacta amb Insight!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺