Com superar el maltractament psicològic?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Viure en una relació marcada per la violència psicològica pot ser una experiència devastadora. Les cicatrius invisibles d’aquesta mena de maltractament poden ser igual de profundes que les físiques, i poden afectar la teva autoestima, benestar emocional i salut mental.

Reconèixer la situació i buscar ajuda són passos crucials cap a la recuperació. A Centre Insight volem donar-te alguns consells per a sortir de la violència psicològica, per a saber si estàs experimentant maltractament psicològic i quines accions prendre si la teva parella et maltracta verbalment.

Com sortir de la violència psicològica?

Sortir d’una relació afectada per la violència psicològica pot ser un desafiament monumental, però és possible i essencial per al teu benestar. Aquí hi ha alguns passos que pots seguir:

Reconèixer la situació

Acceptar que estàs en una relació nociva és el primer pas cap al canvi. No minimitzis ni justifiquis el comportament abusiu de la teva parella.

Busca recolzament

Parla amb amics de confiança, familiars o un terapeuta sobre la teva situació. El suport emocional és fonamental per a ajudar-te a travessar aquest procés.

Estableix límits

Defineix clarament quins comportaments són inacceptables i comunica els teus límits a la teva parella. Si no respecta aquests límits, considera allunyar-te temporal o permanentment de la relació.

Busca ajuda professional

Un terapeuta especialitzat en violència de parella pot ajudar-te a comprendre les teves experiències, desenvolupar estratègies d’afrontament i planificar un camí cap a la recuperació.

4 Maneres de saber si estàs sofrint maltractament psicològic

El maltractament psicològic pot manifestar-se de diverses formes, algunes més subtils que unes altres. Aquí hi ha alguns senyals d’advertiment:

  1. Criticisme constant: la teva parella et critica constantment, menyspreant les teves opinions, decisions i assoliments.
  2. Control excessiu: intenta controlar tots els aspectes de la teva vida, des de les teves relacions fins a les teves finances i activitats diàries.
  3. Manipulació emocional: utilitza la manipulació emocional per a exercir poder sobre tu, com a amenaces, xantatges o jugar amb els teus sentiments de culpa.
  4. Aïllament: intenta aïllar-te dels teus amics, familiars o altres fonts de suport, tornant-se la teva única font de validació i companyia.

Què fer quan la teva parella et maltracta verbalment?

El maltractament verbal pot ser igual de perjudicial que qualsevol altre tipus d’abús. Aquí hi ha algunes accions que pots considerar:

  • Estableix límits clars: comunica a la teva parella que no acceptes el maltractament verbal i estableix conseqüències clares si continua fent-ho.
  • Busca ajuda externa: no enfrontis el problema sol. Cerca el suport d’amics, familiars o professionals de la salut mental.
  • Considera la teràpia de parella: si la teva parella està disposada a treballar en la relació, la teràpia de parella pot ser una opció per a abordar els problemes de comunicació i resoldre conflictes de manera constructiva.
  • Prioritza el teu benestar: recorda que la teva salut i seguretat emocional són el més important. Si la situació no millora o empitjora, no dubtis a buscar ajuda professional i considerar la possibilitat d’allunyar-te de la relació.

A Centre Insight, entenem el difícil que pot ser enfrontar-se al maltractament psicològic en una relació. Els nostres/as terapeutes especialitzats/as en teràpia de parella són aquí per a oferir-te el suport i les eines que necessites per a superar aquesta situació i construir relacions saludables i amoroses.

No estàs només/a en aquest camí cap a la recuperació!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺