5 jocs psicològics que juguem en parella

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

terapia de pareja sabadell

Els problemes de parella poden estar causats per múltiples motius,

alguns ja els vam detallar en un article anterior de teràpia de parella, altres els anirem comentant en posteriors articles. Avui us portem un tipus de comportament que poden crear complicacions en les nostres relacions de parella i que de vegades és difícil sortir-ne.

Què és un joc psicològic en parella?

Primer hem d’aclarir que un joc psicològic són aquelles accions que fem en parella repetidament de forma conscient o inconscient, amb la finalitat de provocar una reacció en l’altra persona o perquè simplement actuem així per inèrcia de tantes vegades que hem realitzat aquest comportament o joc, el que pot fer que provoquem un malestar profund en nosaltres mateixos i en la nostra parella.

terapia de pareja sabadell

  1. El paper de aclaparada o aclaparat.

Tots sabem que la societat encara masclista d’avui dia segueix regint-se per rols de gènere que dirigeixen la dona a ocupar-se de la casa i els fills. Encara que molta gent jove comença a ser conscient d’aquests rols, encara són moltes les dones que segueixen carregant amb el pes de les tasques domèstiques i de criança amb poca ajuda de les seves parelles. En tot cas, el paper de aclaparada o aclaparat pot ser adoptat per les dues persones de la parella. Aquest paper es refereix a quan una de les dues parts de la parella acaba necessitant duplicar-se en les seves funcions per poder amb totes les tasques que li han o s’ha encomanat a casa. Aquest fet pot provocar que quan la persona que adopta o li fan adoptar aquest paper, acaba tenint una reacció des del victimisme, i l’altra part pot acabar adoptant el paper de assetjador o de salvador de la situació. Adoptar aquest tipus de paper pot acabar destruint la parella per la gran insatisfacció que provoca i va erosionant la relació poc a poc.

  1. El joc de “si no fos per tu …”

Aquest paper s’assumeix quan una de les dues parts adopta el paper de víctima llençant les culpes a l’altra part de les coses que no ha pogut fer per culpa de l’altre. Al final, s’acaba culpabilitzant a l’altra part d’aquelles coses que no ha pogut fer, o les coses que no ha pogut ser per culpa d’haver-li dedicat molt de temps a l’altra persona, o a la relació. Aquest joc moltes vegades també es pot arribar a jugar amb els fills, fet que és molt perjudicial per les introjeccions que acaba ocasionant en els nens.

  1. El joc de la frigidesa.

Una de les dues parts de la parella rebutja sexualment sempre a l’altra part de la parella, amb el temps l’altra part deixa de intentar-ho i és llavors quan la part “frígida” de la relació comença a iniciar els acostaments amb l’altra persona. Aquesta persona que abans era la que iniciava els intents i que ara adopta el paper de part “frígida” ja no respon, i rebutja a l’altra part de la mateixa manera que l’hi feien a ella, provocant un rebuig des de la rancúnia.

psicoleg adolescent sabadell

  1. El joc de ¿No és veritat estimada, que …?

Aquest joc consisteix a fer apreciacions negatives de l’altra part de la parella davant d’amistats, familiars o coneguts. El primer jugador comença una conversa pública destacant una característica negativa de la seva parella, però amb la intencionalitat pública de fer una broma, quan en realitat es vol atacar. El segon jugador en escoltar aquesta situació continua el joc fent el mateix i tornant la “pilota”, provocant un ressentiment important entre tots dos. Aquestes situacions són encara pitjor quan es produeixen davant dels fills el que pot provocar problemes de tipus familiar.

terapia de pareja sabadell

  1. El joc d’arraconar.

Aquest joc s’inicia quan un dels dos membres de la parella sol·licita a l’altre membre que faci qualsevol cosa, o un favor, o una acció. Si l’altra part no accedeix a realitzar la petició es provocarà una discussió o un enuig greu, i si l’altra part accedeix a la petició que li han sol·licitat, s’enfadarà igualment perquè l’altra part sol·licitant sempre trobarà malament els resultats obtinguts. Aquest fet provoca frustració i disgustos a ambdues parts de la parella. Aquest joc psicològic també es realitza moltes vegades amb els fills, i aquests acaben rebent missatges contradictoris que poden fer-los sentir molt malament i provocar problemes emocionals a la llarga.

Si sents que estàs vivint algun d’aquests jocs psicològics, no saps com sortir-te’n, et sents malament i estàs buscant un psicòleg a Sabadell, contacta amb nosaltres mitjançant la nostra pàgina web per formulari de contacte, e-mail o telèfon, i sol·licita la teva primera visita gratuïta sense compromís.

Article inspirat en l’article de Luís Rodríguez de la Psicoteràpia Integradora Humanista.

José R. Martín

Psicòleg col. 24026

¿Te ha gustado el artículo?
[Total: 0   Average: 0/5]
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺