Trastorn obsessiu compulsiu (TOC). Un trastorn d’ansietat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

trastorno obsesivo compulsivo sabadell

Amb aquest, comencem una sèrie d’articles sobre diferents trastorns per tal d’oferir una mica d’informació veraç i científica.

El Trastorn Obsessiu Compulsiu o TOC és un trastorn d’ansietat segons el DSM V que es manifesta mitjançant obsessions i/o compulsions. Aquests han d’afectar a diferents aspectes de la vida de la persona tals com la vida social, personal i laboral. El TOC pot tenir inici a la infància, en canvi que és més freqüent que s’iniciï en els primers anys de la vida adulta, sobretot a partir dels 20 o 25 anys, augmentant el risc d’inici a partir dels 30 anys.

Què són les obsessions?

Les obsessions són pensaments, impulsos, sensacions o inclús imatges que apareixen e envaeixen la ment en contra de la voluntat de la persona. Aquestes obsessions provoquen en el pacient una gran ansietat e incomoditat, que forcen a la persona a intentar fer el que sigui per a que desaparegui de la seva ment i així estar tranquil·la i relaxada un altre cop. Les obsessions solen ser intrusives i recurrents i afecten a l’estat d’ànim d’una manera important. Quan aquests pensaments arriben a ser molt desagradables i la persona comença a lluitar contra ells, llavors és quan comencen les compulsions.

toc sabadell

Què són les compulsions?

Les compulsions són estratègies, tàctiques, accions, conductes repetitives, rituals, etc., que es produeixen amb l’objectiu de que desaparegui la obsessió que la persona pateixi. Aquestes compulsions es produeixen amb diferents objectius: per a que aparegui la obsessió (evitatiu) o per a que un cop aparegut, desaparegui ràpidament. Les compulsions solen provocar que les obsessions desapareguin o no apareguin, amb la desagradable conseqüència que aquest dos problemes (obsessió i compulsió) s’associen de manera important, provocant així, la repetició contínua de les compulsions per evitar o fer que desaparegui l’ansietat provocada per les obsessions.

(Quadre extret de: Kodysz, S. Trastorno Obsesivo- Compulsivo)

Tipus d’obsessions:

            – de contaminació (por a la brutícia o a contraure malalties)

            – d’agressió

            – de pors corporals

            – de simetria, ordre

            – d’exactitud

Les pors obsessives poden estar dins de dos tipus principalment:

            — por al dany (a un mateix o als altres)

            — sensació d’intranquil·litat (amenaça imminent inespecífica)

Tipus de compulsions:

            – compulsió per la neteja (rentat de les mans reiterat)

          – de revisió i control (claus del gas, desendollar la planxa, apagar i encendre els llums moltes vegades, tancar amb clau la porta de   forma repetitiva, llegir el mateix paràgraf diferents cops, etc.)

terapia sabadell

Els comportaments obsessius i compulsius solen existir molts anys abans de que el pacient arribi a consulta. Aquest fenomen pot començar amb pensaments intrusius, com imatges violentes que arriben a la ment. També pot començar per rituals o comportaments repetitius. Les obsessions i compulsions poden ser més d’una i poden canviar amb el transcurs del temps, la simptomatologia múltiple sol ser la norma. Els pacients no solen explicar els símptomes que tenen per vergonya, ja que la majoria entén que són irracionals (Kodysz, S. Trastorno Obsesivo- Compulsivo).

coaching sabadell

El TOC pot donar-se a la vegada amb altres trastorns o problemàtiques, tals com la depressió major, trastorn per estrès posttraumàtic o per angoixa, alcoholisme, consum de drogues, trastorns d’ansietat com la fòbia social, trastorns alimentaris, esquizofrènies, etc.

El TOC és un trastorn molt seriós que ha de tractar-se amb els professionals adients per a realitzar una intervenció eficaç.

Si estàs buscant un psicòleg a Sabadell posat en contacte amb nosaltres i demana una primera visita gratuïta.

Centre de Psicologia InSight

José R. Martín

Col. 24026

¿Te ha gustado el artículo?
[Total: 0   Average: 0/5]
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺