Quins són els tipus d’autoestima i la seva definició?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

L’autoestima és un dels elements més rellevants de la nostra personalitat perquè ens permet apreciar-nos i estimar-nos a nosaltres mateixos, acceptant i descobrint les nostres virtuts, però també defectes. Sabies que existeixen cinc tipus d’autoestima? Aquestes oscil·len entre les polaritats d’una alta o baixa autoestima. Segueix llegint i descobreix amb quina t’identifiques més!

¿Com es defineix l’autoestima?

L’autoestima és la valoració, tant positiva com negativa, que ens fem sobre nosaltres mateixos. Aquí entra en joc la confiança i el respecte que ens tenim, així com el sentiment sobre la pròpia competència. Precisament aquesta, és considerada un dels aspectes més importants de la nostra personalitat, i és que l’autoestima influirà en les nostres decisions, conductes, manera de ser, manera de fer i decisió de les nostres metes. 

Totes aquestes característiques acaben conduint al judici de valor que fem sobre la nostra persona. Així doncs, és l’amor que cadascun sent per ell mateix. L’autoestima està directament relacionada amb la felicitat personal, i per això és molt important per a poder viure una vida sana, plena i feliç. A més, ens permet relacionar-nos amb l’entorn de manera positiva i alegre. 

Moltes vegades es confon l’autoestima amb l’autoconcepte, no obstant això no són el mateix encara que ho pugui semblar. L’autoconcepte fa referència a les característiques que veiem de nosaltres mateixos, en canvi l’autoestima és com valorem aquestes característiques just esmentades.

Si detectes que tens problemes d’autoestima pots contactar amb els nostres psicólegs especialitzats en la millora de l’autestima.

¿Cuáles son los 5 tipos de autoestima?

Quan parlem d’autoestima pensem en tan sol dos tipus: la baixa i l’alta. No obstant això, com tot en la vida, existeixen més de dos tipus perquè, no tot pot ser blanc i negre. Per això, diversos autors han elaborat una classificació que comprèn 5 tipus d’autoestima, els quals abasten més fàcilment la posició en què una persona pot sentir-se. Entre elles trobem: autoestima alta estable, autoestima alta inestable, autoestima baixa estable, autoestima baixa inestable, autoestima inflada. 

Autoestima alta estable

Les persones que mantenen una autoestima alta i estable apareixen com una persona que confia en les seves habilitats. El terme estabilitat indica que els factors externs, com les opinions dels altres o les circumstàncies negatives que poden trobar, no afecten el valor que es donen per sobre de si mateixos. Així no han de defensar a ningú de manera compromesa i poden expressar les seves opinions sense causar molèsties.

Autoestima alta inestable

En aquest cas una persona mantindrà les característiques d’autoestima alta, però en aquest cas els factors externs incideixen en la seva autoestima, és a dir, si tot a la seva al voltant està bé, se sent bé aconsegueixo mateix, però si estan davant d’un fracàs, llavors s’enfonsen i no confien en ells. Per això els costa acceptar les crítiques.

Mejorar autoestima

Davant això, són intolerants al fracàs i ho veuen com una amenaça, per la qual cosa solen respondre amb conductes més agressives i amb un cert domini. El fet que es prenguin de debò els seus errors i crítiques els fa sentir insegurs i sense valor, provocant fluctuacions en la seva autoestima i per tant inestabilitat.

Autoestima baixa estable

Les persones amb aquesta mena d’autoestima mantenen trets de baixa autoestima de manera estable i els factors externs que puguin aparèixer no influeixen en aquesta percepció negativa que tenen de si mateixos. Les persones amb aquesta autoestima solen ser sempre vacil·lants i incapaces de defensar les seves opinions, perquè temen no estar satisfets amb els altres i ser rebutjats. 

Aquestes persones sempre pensen que no podran aconseguir el que planegen fer, perquè tenen molt poca confiança en les seves pròpies habilitats. En aquesta mena d’autoestima predominen els sentiments de pessimisme i negativitat. A més, sol aparèixer en molts trastorns mentals, com la depressió, l’ansietat o nivells molt elevats d’estrès. 

Autoestima baixa inestable

A diferència de la baixa autoestima, aquest tipus d’autoestima està condicionada per factors externs. En general una persona manté baixa l’autoestima, però davant els resultats o l’èxit, la seva autoestima augmenta. No obstant això, quan acaba l’emoció pels resultats, la seva autoestima torna a caure.

Per tant, aquest tipus d’autoestima es caracteritza pels seus alts i baixos, cosa que significa que una persona està molt influenciada pels esdeveniments que troba, fins i tot si semblen no estar relacionats des de l’exterior. Per tant, quan una persona sent que les coses li van bé, la seva autoestima millora, no se’l considera una persona amb autoestima alta, i és molt sensible als factors externs. 

Autoestima inflada

Aquest tipus d’autoestima pot confondre’s inicialment amb una autoestima alta. No obstant això, aquesta persona no es presenta davant els altres com una persona segura de si mateixa que es vol i es respecta a si mateixa, sinó que mostra una actitud arrogant, mostrant-se superior als altres. 

Les persones amb l’autoestima inflada necessiten ressaltar els seus assoliments i virtuts, guanyar reconeixement i esforçar-se per tenir la raó en tot el que fan i diuen, considerant sempre com equivocades les opinions dels altres. Tendeixen a veure’s millors que els altres en tot el que fan, i els costa reconèixer els errors i les crítiques, per la qual cosa opten per culpar als altres. 

No obstant això, encara que als altres els sembli d’una notable complexitat, aquestes situacions intenten ocultar les seves inseguretats i la seva baixa autoestima. 

Si creus que la teva autoestima no és la que t’agradaria tenir i desitges cuidar-te tal com t’ho mereixes, des de Centre Insight t’obrim les portes perquè vinguis a veure’ns i puguem ajudar-te en el que faci falta. Solament necessitem que contactis amb nosaltres i t’atendrem el més ràpid possible, no esperis més!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺