Són negatives les emocions negatives?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

psicólogos-sabadell

Tant en les converses col·loquials com moltes vegades en teràpia se sent el concepte d’emocions negatives. Aquestes es podrien definir com aquelles emocions que produeixen malestar psicològic en les persones que les pateixen. Es coneixen com negatives, ja que les persones les pateixen perquè són un tipus d’emocions que provoquen malestar, incomoditat i fins i tot incapacitat per a suportar-les en el dia a dia.

Aquest tipus d’emocions serien tals com la ràbia, la tristesa, la por, fins i tot l’ansietat o la frustració, sense que siguin emocions primàries com a tal. Però posem-nos en context, ¿en quines situacions solen aparèixer aquestes emocions?

depresión-sabadell

Per comentar aquest fet hem de tenir en compte el concepte d’emocions sanes i emocions insanes. Les emocions sanes serien aquelles que es produeixen com a resposta a un succés apropiat en intensitat i gravetat, les emocions insanes serien aquelles que es produeixen com a resposta a un succés NO apropiat en intensitat i gravetat.

Si se’ns mor un familiar és congruent que sentim una intensitat de tristesa bastant alta pel que seria una emoció sana, si se’ns perd un bolígraf i sentim una intensitat de tristesa alta, no seria racional pel que seria una emoció sana. L’adjectiu de sana o insana també anirà en relació amb les accions amb què reaccionem al sentir aquestes emocions, així com la seva durada.

psicólogo-ansiedad-sabadellPer tant, podríem dir que les emocions negatives poden ser emocions sanes i insanes? Sí i no. Hem de començar a separar el concepte de negativitat al sentir emocions com si fos una cosa dolenta per a nosaltres. En una situació contextual adequada sentir tristesa és normal i fins i tot desitjable si ens passa alguna cosa dolenta, igual que és desitjable sentir alegria quan ens passa alguna cosa bona. Si tenim una experiència negativa per a nosaltres i no ens sentim trist, rabiosos o frustrats, podem començar a bloquejar emocions, el que no és una cosa desitjable en absolut.

Podríem considerar com negativa el tipus d’emocions que ens creen malestar però que no s’adeqüen en intensitat al que ens ha passat (l’exemple del bolígraf), és negativa perquè significa que hi ha algun desajust en la nostra manera de gestionar les emocions, però no és negativa pel sol fet de sentir-la.

psicólogo-barato-sabadell

Ser congruent amb els successos és saludable: sentir ràbia quan patim una injustícia, sentir tristesa quan ens passa alguna cosa dolenta, sentir ansietat quan estem exposats a un perill real, tot això és sa i té la seva utilitat i ens beneficia. Pel que hauríem de canviar l’adjectiu, ja que cridar-les negatives pot provocar el rebuig a sentir-les en qualsevol situació amb els possibles inconvenients psicològics corresponents.

Seria més adequat anomenar-les emocions desagradables. És un adjectiu molt més ajustat a la realitat, ja que explica com ens fan sentir, però elimina la connotació que és dolenta sentir-les. Una adequada gestió emocional és important per a la nostra salut mental.

Si busques un psicòleg a Sabadell online, contacta amb nosaltres, ¡la primera visita és gratuïta!

José R. Martín

Psicólogo Sanitario Colegiado 24026

Centre InSight

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺