Com controlar els nervis?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

El nerviosisme és un estat emocional caracteritzat per la hipersensibilitat i la resposta excessiva (conductual, mental i física) a determinats estímuls de l’entorn.

El subjecte nerviós manifesta irritabilitat, agitació, tensió, canvis bruscos d’humor, atacs sobtats de plor, riure excessiu o desmotivat, sentiments de tristesa i inadequació. A nivell físic, els qui pateixen de nerviosisme mostren tensió muscular (especialment a la zona del coll i les espatlles) i realitzen moviments o gestos automàtics, repetits o estereotipats, sovint sense adonar-se’n. Aquest estat emocional també es pot associar freqüentment a trastorns gastrointestinals, com ara mala digestió, gana nerviosa o supressió de la gana, acidesa d’estómac, colitis, meteorisme i sensació de nàusees.

Un estat de nerviosisme sever també pot provocar atacs d’ira, sudoració, espasmes i tremolors involuntaris, palpitacions, manca d’alè, sequedat de mucoses, marejos, mals de cap, sensació de nus a la gola, necessitat d’orinar sovint, problemes de memòria, dèficit de concentració i deteriorament de la qualitat del son.

Causes del nerviosisme

El nerviosisme sol manifestar-se en condicions especialment estressants (per exemple, problemes laborals o familiars, exàmens o entrevistes que cal fer i altres esdeveniments que desgasten la força física o tensen els nervis) i pot estar relacionat amb trastorns psicològics (per exemple, crisi d’ansietat i depressió).

Aquest símptoma també pot tenir una base orgànica. En particular, el nerviosisme pot dependre dels canvis hormonals (per exemple, la síndrome premenstrual, l’embaràs i la menopausia) i de les deficiències nutricionals (per exemple, la deficiència de magnesi, calci i vitamina B6). Altres causes patològiques són la hipoglucèmia i l’hipertiroïdisme.

Per acabar, es pot donar en persones que abusen de substàncies (com la cafeïna, l’alcohol, els medicaments i les drogues) i que experimenten períodes d’abstinència.

Com controlar l’ansietat i els nervis

El nerviosisme no és bo ni per a la salut mental ni per a la física. Avui més que mai, cal aprendre a mantenir el nerviosisme i l’ansietat sota control. Tingues en compte els consells següents:

  1. Reconéixer la causa del nerviosisme

Pot ser el teu cap, que et parla de manera determinada o et demana que facis certes tasques; els teus companys, que no estan d’acord amb una feina; el trànsit, que és cada vegada més caòtic a la ciutat on vius. Quan hagis reconegut els factors que “et posen dels nervis”, serà més fàcil poder amb tot.

Si ja saps que una reunió amb el teu cap és una situació estressant, la pots afrontar estant preparat per discutir-la o resoldre-la. Perquè els embussos a l’autopista no siguin un problema, hauràs de prendre una altra ruta o sortir de casa abans del que és habitual, etc.

  1. Respirar

Relacionat amb el punt anterior, una bona tècnica per evitar que l’ansietat o el nerviosisme s’apoderin de tu és respirar-ne conscientment. Què vol dir això? Saber com entra i surt l’aire dels pulmons.

Potser no ho has notat, però quan tenim ansietat, la respiració esdevé més superficial, intermitent i difícil. Si tanquem els ulls en aquell moment i inhalem profundament diverses vegades, podem controlar certes emocions. És perfecte per evitar una discussió o una frase de la que després ens puguem penedir. La respiració conscient o profunda diu al cervell que tot és meravellós i que no hi ha raó per preocupar-se. També us aconsellem que no espereu que es produeixi una situació d’estrès per començar a respirar millor, sinó que ho entengueu com un nou hàbit que us convertirà en una persona més tranquil·la.

  1. Treure’s la pressió de sobre

Sovint el nerviosisme apareix quan ens exigim massa. Esperem que tot vagi bé i això ens roba el somni i la tranquil·litat. No acceptem els fracassos ni els errors i potser per això no ens permetem calmar-nos. Per descomptat, això no vol dir evitar donar el millor de nosaltres mateixos, sinó acceptar que de vegades les coses no surten com esperem. En lloc de preguntar-nos què pot sortir malament, preguntem-nos què sortirà bé. Fins i tot de les notícies o experiències negatives podem extreure saviesa i lliçons.

  1. No preocupar-se pel que no depèn de nosaltres

Aristòtil va afirmar “Si hi ha una solució, per què et preocupes? Si no hi ha solució, per què et preocupes?” Hi ha molts esdeveniments que no tenim el poder de canviar, millorar o controlar. I, paradoxalment, són els que més ens posen nerviosos.

Que plogui el dia del casament, que hi hagi un accident de cotxe o que el teu col·lega caigui malalt abans d’una reunió important són fets fortuïts i has d’aprendre a manejar-los de la millor manera. Això et permetrà treure’t la pressió i relaxar-te una mica més.

  1. Contacte amb la natura

Asseure’s en un parc, anar al camp i escoltar el cant dels ocells, passejar per la costa, són activitats recomanables per controlar el nerviosisme. El contacte amb la natura té un efecte gairebé “màgic” i inexplicable.

Potser perquè ens permet tornar a un estat més pur i veritable, o perquè és una trobada amb la mare terra. La veritat és que aquestes famoses “escapades” fora de la ciutat ens carreguen les piles de manera impressionant.

Les passejades en un bosc, a la muntanya o a prop dels penya-segats i les estades de més d’una nit a llocs on no hi hagi contaminació lumínica ni acústica, són fonamentals per no sentir-nos nerviosos.

Si tot i seguir tots aquests consells sents que no aconsegueixes controlar els nervis i l’ansietat, és possible que necessitis l’ajuda d’un professional, que guiï durant el procés d’aprenentatge del control dels nervis. Posa’t en contacte amb els nostres psicòlegs especialistes en ansietat i comença a sentir-te millor des de ja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Open chat
1
Hola, en qué podemos ayudarte? ☺